vineri, 8 iunie 2018

Romania A 5 - 41 England Counties. Pregătire fizică deficitara

Meciul l-am văzut pe rugbytv.ro iar minutele fac referire la acest video, nu la timpul de joc. Recomand să vizualizați fazele pentru că fotografiile nu spun tot. Este prea laborios să fac gif-uri din clipul de pe privesc.eu așa că mă limitez deocamdată la fotografii.  Pentru a înțelege comentariul este nevoie că cititorul să vizualizeze meciul și de aceea am indicat minutul când începe faza pe care o comentez.   Este posibil că la un moment dat timpul indicat  să fie greșit, filmul a fost editat de marti până azi și nu sunt sigur dacă am reușit să editez tot, articolul fiind inceput pe un video needitat. La sfârșit, am câteva concluzii.

Lovitura de incepere a meciului: Șut decent, bine urmărit de 4 Galben cu toate că pleacă  din fata suterului ceea ce e ilegal. 14 Galben urmărește bine dar apoi se ferește de contact. Curățarea cu umărul a lui 3 Galben (ilegala) este inutilă si leagă aripă gardă la ruck și lasă pe partea stânga a aprarii pilierul stânga și lock forward 4 Galbeni. Spre norocul lor demiul englez nu sesizează nici un moment potentialul unui atac in viteza in dreapta. 3 Galben nu gândește foarte clar ce impact au acțiunile lui asupra implicării celorlalți colegi de echipă. Cred că nu era necesar atacul acela cu umărul.

Ar fi trebuit să rămână gardă la ruck, ceea ce i-ar fi permis 14 Galben să apere zonă lateral stânga că să nu lase un pilier să apere o zonă unde acționează o aripă adversă. 1 Galben  nu e atât de rapid să facă asta singur. 14:15  Counties deschid în stânga atacului lor, bună decizia 12 Galben însă este curățat de 6 Alb luându-l de gât, ilegal. Arbitrul este posibil mascat de un jucător pentru că nu vede antijocul sau pur și simplu nu i s-a părut atât de important încât să îl sancționeze.  14:20  În faza imediat următoare, apărarea este dezorganizată și nu se întâmplă din cauza jucătorului alb venit fals. Nu este clar cum se apara Galben, un blitz sau se duc în evantai în lateral. 7 galben e luat de val și pentru că iese prea repede este depășit ușor pe exterior.


Ceea ce trebuie învățat din întreaga fază după lovitura de începere este că Galben reușește să se expună pe ambele părți ale apărării in primul minut fara ca Albii sa faca mare lucru deși teoretic ar fi trebuit să știe unde urmează să ajungă șutul și cum să se apere. Se expun pe stânga apărării lăsând intai unul apoi doi înaintași iar aripa intră în ruck inutil. Albul atacă foarte previzibil pe dreapta modul de apărare e neclar, mult prea îngust, eroare care cred că există și la Stejari. Există posibilitatea ca să se fi așteptat la un șut al englezilor și când acesta nu a venit nu au acționat precum o echipă sudată, coerenta. Și după cum vom vedea, această va fi principală cauza a înfrângerii. 

14:46   Galben 4 iese la blitz, colegii nu îl urmează și n-ar fi fost rea decizia dacă nu ar fi ratat placajul. Unii antrenori preferă decizia asta, mie nu îmi place pentru că se creează spații usor de exploatat în ofensivă însă unii sunt mulțumiți pentru că se pune presiune pe adversar. Personal prefer jocul de echipa si o iesire in ar fi pus mai multe probleme Albilor.  Farrell face asta prea des pentru gustul meu. 


15:09  15 Galben șutează un balon de urmărire fără o țintă prea clară după un șut de urmărire al Counties executat sub presiune și tot fără o țintă clară. România A nu acționează ca o echipă, urmărirea balonului nu începe nici la 4 secunde după șut, jucătorii se întorc din repliere cu întârziere. Chiar dacă erau în ofsaid inițial, ar fi trebuit să aștepte momentul când vor fi scoși din această situație de suteurul aflat în urmărirea balonului și nu să se deplaseze inutil înapoi.Pe linia roșie sunt 4 jucători aliniați aproape vertical și nu orizontal cum ar trebui că să acopere terenul. Asta se întâmplă la cateva secunde după șutul de urmărire și nici nu intenționează să formeze linia. Plasamentul și mișcarea fără balon au fost deficitare în multe momente și aici este de lucrat intens pentru că o echipă care aleargă inutil va colapsa fizic mult mai repede. Miscarea fara balon este importanta si de mult ori decide cine va caștiga meciul. 

16:16 Placajul inalt al 15 Galben este complet aiurea, dupa sutul lung trimis in 22-ul englez. Este unul din acele gesturi necugetate care poate lasa echipa temporar in 14. 


19:10 Prima încercare Alb Tușă bine contestată de Galben în propriul 22 pe aruncare Alb. Este o mișcare curajoasă, nu aș spune că îmi place foarte mult acest risc dar e executată bine.

Presiunea e pe înaintarea Alb și sunt forțați să scoată balonul de acolo mai repede decât ar fi dorit, sunt precipitați însă reușesc punct de fixare.

Galbenii nu se mișcă îndeajuns de bine fără balon în apărare și 9 Galben se trezește în situația de ruck guard și nu ar trebui să fie el acolo. Însă dacă tot a e acolo ar trebui să apere zona.


Însă el este procupat de apărarea în stânga lui și ignoră apărarea ruckului iar 2 Alb nu trebuie decât să ia balonul și să între ușor în terenul de țintă. 9 Galben nu ar fi trebuit să fie în situația de a apăra acea zonă, era treabă unui gramadar. Poate ar fi oprit 2 Alb dacă nu ar fi fost preocupat excesiv de ce se întampla stânga lui. Este gresit să pleci de acolo prespunand că va veni cineva și va umple golul imens lăsat în apărare. 9 nu are acest rol și nu este de dorit să apere el ruckul însă dacă trebuie sa se concentreze pe interior nu are voie să se răzgândeasca și să cauțe alt loc în apărare.  Nici 5 Galben nu sesizeaza pericolul.

24:20 O eroare în care se cedează mult prea ușor teritoriul și posesia. Aruncarea din tușă e bună, molul se leagă binișor însă din nou mișcarea fără balon nu e cea mai bună și o eroare de mânuire, probabil a talonului este fluierată.  2 minute, doua cedari de posesie in atac pentru ca aceasta faza vine dupa o gramada pierduta pentru angajare prea rapida, probabil din lipsa de disciplină.


Pur și simplu erorile care oferă adversarului posesia și teritoriul fac aproape imposibil să fi competitiv.

25:13  Grămadă pentru Albi însă Galbenii o câștiga și-l obliga pe 8 Alb să scoată repede balonul. Pasa este slabă, nu ajunge la 9 Alb și-l pune pe 10 Alb în situația de a avea o singură opțiune, șutul din propriul 22, aflându-se sub presiune considerabilă cu balonul scapat de sub control. 


14 și 15 Galben se încurcă reciproc și creează ambii o încurcătură de nedescris. 15 Galben nu ajunge la balon iar 14 oferă posibilitatea adversarului să prindă balonul și să trimită o păsa descărcată fără a pune presiune.
  

  
Cu un singur singur șut bine urmărit, Albul trece de sub presiune în propriul 22 la a pune presiune în terenul Galben și este o situație care seamănă cu situatia de la lovitura de începere. Probabil este comunicarea defectuoasă. Prea usor s-au pus în situația de a fi sub presiune imediat după ce ei erau cei care aplicau presiune pe adversar.  
  
La urmatorul punct de fixare, oare ce fac toți îngrămădiți acolo? Le ia ceva timp să se așeze în apărare și până la urmă 7 Galben da o penalitate și nu e tocmai o decizie rea pentru că nu avea cum să știe dacă apărarea este așezată rău sau bine, dupa haosul creat.

29:20  3 Galben intră în contact fără să controleze balonul cum trebuie. Ideea lui 9 Galben nu e rea însă execuția lasă mult de dorit. E momentul din meci când realizez că par foarte obosiți fizic și majoritatea au 20 de ani si incep sa observ pasele defectuoase ale lui 9 Galben.Se menține totuși posesia cu noroc și Galbenii realizează că englezii domină fizic. Încearcă să miște balonul de-a lațul pentru a întinde apărarea Alb însă executia este lentă și atunci când se realizează punctul de fixare, Alb este îndeajuns de relaxat pe stânga atacului nostru, fiind previzibil că nu e nimeni să amenințe zonă respectivă și se muta spre exterior. 

Îmi place că  Galben realizează că Albul domină fizic și trebuie să iuțească jocul și 1 Galben are o intenție foarte bună însă imediat ce urmează o pasa rapidă se comite un înainte de către 5 Galben. Intenția a fost bună pentru că ar fi pus un lock forward în situație de 1 la 1 cu un troacar Alb și ar fi câștigat teritoriu și probabil un punct de fixare bun.  

Greu de spus ce ar fi trebuit să facă in situatia in care au realizat ca nu domina contactul si nu avanseaza. Sunt dominați fizic și în momentul în care doresc să se miște mai repede comit eroarea. Nu știu dacă s-au folosit cei mai buni jucători care putea căra balonul si a castiga contactul, gen Doroftei și dacă flankerii au fost puși în valoarea îndeajuns de bine pentru a asigură o reciclare mai rapidă. Limbajul corpului în momentele de pauză sugerează oboseală dar au 20 de ani, nu ar trebui să fie așa. Poate metodele de antrenament i-au extenuat inainte de meci? O altă observație, dacă 1 Galben aruncă bine în tușă, nu ar fi o idee rea să fie încercat și la talon.  

31:40  O altă eroare a 15 Galben. Alb șutează sub presiune din propriul teren de țintă și fundașul Galben împinge balonul în afară terenului dându-le Albilor aruncarea din tușă. Un pariu riscant și inutil. Greseli sau decizii bune se intampla, diferenta insa o face posesia si teritoriul si sa le dai pe gratis.  Nu este prima eroare de poziționare a 15 Galben care în opinia mea stă prea sus. Antrenorul ar trebui să lucreze cu el și să-i corijeze poziționare cu filmari din spatele buturilor pentru că imaginile filmate din această poziție nu sunt suficiente.  

Urmează o serie de faze de joc în care Albul domină și înscrie încă o încercare prin simplul fapt că domină zonă de contact.   

37:10 Restartul e bun, șutul e urmări bine. Este un moment când România A acționează că o echipă, are grupuri de înaintași pregătite să urmărească șutul pe ambele laturi ale terenului și reușesc să țină sus prinzătorul alb și să obțină o grămadă în apropierea 22-ului Alb fără mare efort. Teritoriu și posesie câștigate prin muncă de echipă.  

Galbenii au abordat restartul că o echipă, au avut un plan și l-au executat bine și s-au pus într-o bună situație de atac.

41:10  Albul degajează sub presiune din propriul teren de țintă. Șutul este excelent, atât cât trebuie. Dar back-three Galben stă foarte adânc, mult prea adânc. În general imi place ca fundașul și aripile să stea mai adânc pentru a prinde din alergare un șut si sa astfel au mai mult elan însă în situația această sunt prea departe de zonă de interes. Daca te plasezi in asa fel incat sa prinzi balonul in alergare cu fata spre adversar. Astfel pui presiune pe suterul advers,  pentru ca stie ca daca greseste isi expune apararea.


Daca vrei sa joci repede balonul dintr-o astfel de tusa si sa surprinzi apararea adversa un astfel de plasament nu te ajuta. 15 Galben era in zona linie de jumatate iar 10 Galben nu se vede in poza mult prea departe ca balonul sa poata fi jucat repede si oricum niciunul nu se grabeste.

Este din păcate obișnuința noastră de a jucă deliberat la o viteză mai mică și din fază fixă în fază fixă.  De fapt se întâmplă în întreagă emisferă nordică. Nouă Zeelandă joacă deliberat la o viteză mai mare și evită astfel de pauze lungi, inclusiv la tuse si gramezi, pentru a pune presiune pe adversar, asta e normal acolo, începând de la copii și juniori. Tusa jucata rapid.

40:52 Urmează două margini câștigate bine și parcă Galben reușește să ducă mai bine balonul în conatct. La minutul 40:52, după o tușă bună și intrare bună în contact, 9 Galben il caută pe 10 Galben care stă însă mult prea în spate. Poate îi place de Vlaicu din moment ce se plasează așa?


Din păcate, un astfel de plasament, după o tușă bună și intrare bună în contact îți asigură un beneficiu net de câțiva metri în minus față de zonă unde a fost marginea deci Galben pierde teritoriu în atac, nu bate linia avantajului chiar și în situația în care câștiga tușa, curăța și domină aria de contact și reciclează balonul relativ rapid. 10 Galben este plasat greșit când în mod normal, după momentele de joc pozitiv ar fi trebuit să urce agresiv și să preseze apărarea Albului. Pasa 9 Galben relativ inalta. Nu este neapărat greșit să ai 10-le într-o asfel de poziție în adâncime dacă planul este să pasezi scurt la troacarii de la exterior și apoi să combini cu aceștia pentru a depăși apărarea pe aripi.

46:34 Șut Galben și urmărirea nu e cea mai bună, vedem 15 Galben în dreapta sus cum nu stă pe culoarul lui ci aleargă lateral de la un culoar la altul căutând de unul singur să se apropie de purtatorul balon.


E un mod extrem obositor fizic de a jucă rugby dar e un băiat inimos dragul de el și până la urmă reuseste placajul dar ceea ce este de observat aici este că apărarea nu funcționează în echipă si 15 Galben nu ar fi trebuit sa fie acolo, a luat-o prea personal. Priviți de unde a venit să facă acel placaj într-o zonă unde se aflau cel puțin 2 într-o poziție la fel de bună.


Catiga Galben o penalitate ce-i drept dar nu așa se urmărește un șut. E mai ușor să joci 1x15 și nu 15x1. Cred ca i-a trebuit ceva timp sa-i revina suflul dupa o astfel de urmarire. A spus-o Cornel Dinu pe vremuri, când îi explică cineva cât de muncitor e Banel pe teren: "Muncitor Banel dar terenul de fotbal nu e șantier". Așa și aici, resursele de energie contează, nu are rost să le risipești.

49:30  Ruck în terenul nostru și 9 Galben simte nevoia să facă un pas lateral, nu știu dacă era neapărat necesar, posibil să fie o decizie bună dacă nu întârzie mult păsa pentru că s-ar putea evită erori de mânuire dar aici păsa este prea înaltă ceea ce îi cauzează prinzătorului să săra un pic și din cauza asta, fara stabilitate bună, nu poate domină contactul care urmează.


Am văzut la mulți insulari această săritură dar are sens să o faci dacă vrei să eviți contactul. În zona din fotografie nu prea ai cum și nu ai de ce să încerci astfel de artificii. Este folosită de multe ori excesiv această săritură și este greu să păcălești pe cineva pe distante atât de scurte însă cred că aici e din cauza pasei demiului.

Nu are cum domină contactul pentru că poziția corpului a fost mult prea înaltă. La punctul de fixare următor însă, pașii în lateral nu sunt necesari și de aici ne dăm seamă că asta face parte din ceea ce  9 Galben face în mod obișnuit și nu este bine. Pasa este atât de puternică pe distanță prea scurtă încât duce la un înainte. Este a treia situație pe care o semnalez când se comit erori de mânuire sau balonul nu este recepționat clar din păsa demiului ceea ce mă pune pe gânduri. Sunt pasele slabe sau mânuirea prinzătorilor este deficitara. Probabil e o combinație a ambilor factori însă 9 Galben va trebui să se corijeze și să paseze mai prietenos pentru colegi și fără păși laterali inutili pentru a menține un tempo ridicat.


Pasa este inaltă, puternică fiind de aproape, greu de prins, vina este a celui care pasează și nu a prinzătorului. Ar fi fost de preferat să o scoată repede și să o paseaze mai prietenos în loc să facă pașii în lateral care face echipă să piardă din viteză.


53:58  Grămadă în atac pe centru, o poziție excelentă și mă opresc la faza aceasta pentru că pare să fie o schema exersată la antrenamente. Pleaca spre dreaptă, care este în general opțiunea cea mai comună. Imediat ce balonul intră în grămadă, 9 Alb se îndepărtează și urmărește ieșirea, fără să încerce să preseze demiul advers și urmărește să se poziționeze în apărare pe partea pe care se va ataca anulând astfel orice avantaj numeric.  Este o decizie bună pentru a apăra o grămadă pe centru unde teoretic adversarul poate încerca să atace supranumeric pe ambele flancuri.


Cooperarea dintre 9 și 8 galben nu este cea mai buna si nu este executata rapid, oricum 8 urmărește târziu fază care se încheie cu 15 Galben atacând linia pentru că apărarea Albilor nu este păcălita de aripa Galben care vine în interior, fals probabil sau la cruce. Consecinta este purtătorul de balon care atacă 2 apărători inutil este scos in margine. Mai era și 15 Alb în spate pentru curățare asa ca nu ma impresioneaza deloc schema de atac din gramada pe centru.


Când vrei să ataci pe dreaptă grămezii, dacă 9 Alb nu s-a întors în linie ai un avataj de un jucător și cu 15 venind din spate în linie de cele mai multe ori se poate crea un avataj de 2 oameni pentru că fundașul advers nu poate veni atât de rapid în linia de apărare întrucât ar trebui să fie undeva în spate să măture. Atenție la nr. 9 în general care uneori este mult prea zelos să urmărească și să jeneze demiul advers și uită să acopere, mai ales într-o situație de grămadă pe centru, ideală pentru atac.

Pierdem tușă și posesia după această încercare de schema de atac. Chiar dacă execuția a lăsat de dorit, posibil să fi fost o încercare de cruce între fundaș și aripă este bine că încearcă astfel de scheme exersate la antremanent și există disponibilitate pentru riscuri.

55:25  Margine câștigată frumos de Galben, jur că nu am nimic personal cu 9 Galben însă după o margine câștigată frumos și echipa poziționată bine să bată linia avantajului îi trimite din nou o pasa dificilă lui 8 Galben


Cinste lui, chiar dacă a avut o recepție dificilă se descurcă bine și intră în contact cu elan printre doi apărători Albi însă breakdownul nu e bun, li se permite Albilor să stea acolo, nici curățare nu urmează din partea Galben și asta ar trebui să le dea de gândit.

Este prima fază de joc după o tușă câștigată curat, în ciuda unei pase dificile 8 Galben intră foarte bine în contact și totuși, chiar dacă este prima fază, suportul și curățarea sunt deficitare, slabe, lasă Albul cu un turnover ușor câștigat. Greu de inteles cum suportul a fost atat de lent.


1:02:07  Nu e prea bună plecarea din grămadă a Galben 8. În primul rând este pe stânga și în general nu se iese pe acolo. Totuși dacă ești un 8 nonconformist și vrei să ieși pe stânga, încearcă să eviți partea unde s-a rotit grămadă.


Se ajunge totuși în partea stânga unde 1 Galben din nou pasează scurt, o pasa bună. A mai încercat ceva asemănător în prima repriza la 29:20 și astfel de soluții iuțesc jocul. Intenția e bună, fixeaza doi Albi, își pune colegul în situație de unu la unul cu un adversar, recepția pasei este insa greșită. Este posibil ca asta să se întâmple pentru că nu joacă împreună si a fost surprins de intentie. Spuneam mai devreme, 1 Galben ar fi o soluție bună de talon pentru că inițiativă are și caută rezolvări rapide, ia faze pe cont propriu. Dacă aruncă bine în tușă, fizicul l-ar avantaja în mijlocul liniei 1 fiind prea scund cred eu pentru pilier.


Mă opresc aici pentru că începe în curând al doilea meci școală cu England Counties. Coeziunea a lipsit cu desăvârșire însă este normal, acești copii nu au jucat până acum împreună. Cu toate astea, au avut momente bune în tușă și au bătut linia avantajului mai mult că CSM-ul lui Apjock care a fost un dezastru împotrivă Counties. Greu de înțeles cum un club de profesioniști este bătut atât de convingător de o echipă de rugbyisti care se antrenează în timpul liber și nu câștiga bani de pe urmă rugbyului. Am auzit ca s-a taiat din salarii la CSM, sper ca si salariul antrenorului.

Cu toate că România U23 a fost la primul meci, au avut momente mai coerente de atac în comparație cu CSM și a bătut frumos linia avantajului atunci când a jucat ca o echipă.

Mă preocupa lipsă dominării zonei de contact care poate e din cauza oboselii, dar cum să fi obosit la 20 de ani? Am văzut însă această oboseală premaruta în meci și la U20 la Campionatul European ceea ce nu poate duce decât la o singură concluzie și anume că sunt nepregătiți fizic de la club. Pregătirea fizică nu se face la echipă națională și nu presupune numai sală. Au fost postate pe pagina FRR diverse fotografii de la antrenamentele selectionatelor și am văzut foarte multă sală și puțină alergare. Ar trebui să dea de gândit acest aspect, poate pregătirea fizică nu se face complet și este concentrată prea mult pe forță.

Pozitiv cred că este dorință de joc. Am văzut un plan de joc, dorință de a-și asumă riscuri și de a juca. Nu au dat la bete ci au folosit fiecare ocazie pentru a juca o faza fixa. Insă este nevoie de timp și de jocuri în picioare pentru a acționa că o echipă adică exact ceea ce spuneam în octombrie 2017. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poziții, posturi și roluri

Am multe articole în drafts și nu am vreme să le public însă am găsit câteva ore între două călătorii pentru gânduri înainte de primul meci...