miercuri, 27 iunie 2018

Radu Ludoșan - Interviu cu internaționalul român de juniori

Inaugurez astăzi o serie de interviuri cu rugbysti mai puțin cunoscuți în România, care evoluează în afară in tari cu traditie in rugby. Diaspora românească din Franța, Marea Britanie, Spania și Italia, unde nivelul la copii și juniori este mai ridicat in comparatie cu România, reprezintă o resursa importantă care va trebui exploatată in viitor. Numărul emigranților români în aceste țări a depășit 3 milioane și reprezintă un bazin de selecție comparabil cu Bucureștiul. 

Primul interviu din seria această este cu Radu Ludoșan, internațional român de juniori și care este în prezent singurul jucător român care evoluează în codul Rugby League.  


Bună ziua domnule Ludoșan, va mulțumesc pentru disponibilitatea dumneavoastră pentru un interviu. Din câte știu, sunteți singurul internațional de juniori român care evoluează în celălalt cod,  Rugby XIII. Ce ne puteți spune despre nivelul Rugby League în Franța și despre clubul dumneavoastră? Știu că Lyon-Villeurbanne Rhône XIII la care evoluați în prezent, are o lungă istorie.  
  
Bună ziua, va mulțumesc pentru această ocazie pe care mi-o oferiți de a va da un interviu. 

Rugby League în Franța nu este foarte cunoscut din pacâte. Este mai popular în partea de sud-vest a Franței, pe lîngă Toulouse și Perpignan, mai ales că la Perpignan se află clubul Dragons Catalans, care evoluează în campionatul englez de Rugby League denumit « Super League ». În Franța există mai multe campionate de Rugby League: Elite 1 (profesional), Elite 2 (semi-pro). Noi, echipă din Lyon suntem în Elite 2. E greu de comparat cu Rugby Union (adică rugby XV) pentru că pentru mine sunt două sporturi diferite. Elite 2 din Rugby League ar fi comparabil cu nivelul cel mai ridicat din Fédérale 2 sau un Federal 1.

Lyon-Villeurbanne-Rhône (LVR) este un club deseori în dificultate, suntem într-o regiune unde se practică foarte mult Rugby Union și foarte puțin Rugby League dar care se menține la nivel înalt datorită eforturilor unor pasionați (cum este Jean Pierre Beranger, secretarul general al clubului). 

De ce ați ales Rugby League? Cum simțiți în teren diferență între Rugby Union și League? Care este poziția preferata la ambele coduri și de ce? 
  
Am ales Rugby League într-o perioda în care nu mă mai simțeam la locul meu în Rugby Union, era imediat după campionatul U19 cu juniorii din România și după ce terminasem Junior Crabos cu clubul de Rugby Union Bourg en Bresse (USBPA). Aveam nevoie de o schimbare, aveam nevoie de un joc dinamic, nu să stau să învăț și să execut ca un robot strategii care pornesc din faze fixe. Doream să regăsesc rugbyul ca "joc", o joacă liberă, cu fantezie ca în copilarie, ceea ce nu se mai intampla la Rugby Union.  

Diferența între Rugby Union și Rugby League în teren, pentru un jucător ca mine de trei-sferturi, este că sunt aproape tot timpul în acțiune, fie în atac ori în apărare. Aș spune că pe 3/4 depind mai puțin de înaintași. Diferența majoră este că toți jucătorii sunt mult mai solicitați, fără să fim încetiniți de nesfârșite secvențe de "pick and go", de "ruck" care nu se mai termină, sau pingpong cu șutul de la o echipă la altă. 

Cum a fost sezonul care tocmai s-a terminat? Din informațiile disponibile pe internet am observat că ați marcat multe transformări și eseuri! 
  
Sezonul 2016-2017 a fost primul meu sezon în Rugby League a fost un sezon excelent pentru mine, am ieșit cel mai bun marcator de eseuri al echipei și am apreciat fiecare moment din sezon. Sezonul 2017-2018 a fost mai greu mental și fizic pentru mine, pentru că mi se cerea mult în anul 2 la facultatea de drept care o fac în același timp cu rugbyul. 

Dar m-am descurcat cât de bine am putut și am reușit să îm fac treabă de centru și de butor al echipei. Din păcate nu am reușit să ne calificăm pentru fazele finale a campionatului. Poate la anul…  

Ați urmărit evoluțiile Stejarilor sau ale altor reprezentative românești precum echipă de 7s sau România A? Țineți legătură cu foștii colegi de la juniori sau cu rugbyistii români din Franța? 
  
Nu prea am urmărit trebuie să recunosc; am urmărit mai mult vorbind cu foștii mei colegi de la juniori când mai vorbim pe Facebook sau cu cei cu care mă mai  văd când vin prin București. Țin legătură cu Nicolas Onutu cu care mă înțeleg bine. De asemeni cu Adrian Motoc care acum joacă în Franța și care e un amic bun de-al meu de la juniori.  
  

Ați răspunde pozitiv unei convocări la una dintre echipele reprezenta-tive ale României? 
  
Dacă m-ați fi întrebat acum doi ani aș fi zis categoric Nu. Aveam 19 ani, vârstă la care suntem cu toți foarte intransigenți ! Între timp am învățat să realtivizez….  

Rugby Union evoluează și el, spre un joc de viteză, de deplasare, de fantezie. Rugby-ul din România, axat tradițional doar pe forță pachetului de înaintare, va trebui să se adapteze, să evolueze…  Așadar astăzi aș răspunde cu siguranță Da, și cu mare plăcere.



Urmăriți Super Liga ? Dacă da, cum vi se pare nivelul? Recent Nicholas Onutu care evolua în Franța în Federale 1 s-a transferat în Romănia. Ați luă în calcul să evoluați în Super Ligă? 
  
Nu urmăresc Super Liga (din lipsă de timp… nici în Franța nu mă uit la rugby, prefer să-l joc !). Dar de când Nicolas s-a transferat la CSM, mi-a dat vești și mi-a descris Super Liga că find un nivel comparabil cu Federale 1. Deci… de ce nu? Ar putea fi interesant pentru mine, ca om și ca jucător să evoluez într-un astfel de campionat.  
  
Care sunt planurile dumneavoastră de viitor? 
  
Nu prea îmi fac planuri pentru viitor. Pentru anul care vine e important să îmi iau licență de Drept (anul 3) și să ne calificăm la fazele finale cu echipă din Lyon.  

E de asemeni posibil să joc câteva meciuri Rugby Union cu echipă "Espoirs-féderal" din Bourg en Bresse (USBPA), echipă cu care mă voi antrena în timpul săptămânii, în paralel cu antrenamentele de la Rugby League. 

Dacă reușesc să fac toate astea… e deja foarte mult, pentru un singur an ! 

Va mulțumesc pentru timpul acordat și va urez mult succes în carieră si de ce nu, sa imbracati cat mai curand tricoul echipei nationale!    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Quo vadis Stejari?

O sa intru direct in subiect, fara menajamente. Principalii vinovati de infrangerea cu Rusia sunt jucatorii, banca tehnica mai putin. Nu exi...