marți, 27 februarie 2018

Meciul decisiv cu Rusia - exercitiu tactic in locul fluieraturilor traditionale

Mai este puțin timp până la meciul cu Rusia, un meci dificil deoarece vine după năuceală de la Madrid, meci pe care încă mă străduiesc să îl înțeleg. Va recomand să citiți și editorialul de pe pagină FRR care cred că exprimă foarte bine ceea ce simț iubitorii balonului oval. Nu știu ce e în sufletul jucătorilor sau al stafului dar prespun că nu le este ușor pentru că urmează un meci cu o echipă incomodă, în condiții atmosferice de iarnă, pe un stadion care probabil va fi gol pentru că  vremea este cum este si alte motive care vor face obiectul unui articol mai lung altădată. Ramane sarcina lor sa se mobilizeze cat mai bine si sa repare ce-au stricat. Deocamdată singurul lucru care contează este să câștigăm cu punct bonus ofensiv în față rușilor. Următorul lucru care contează e să câștigăm oricum pentru că o înfrângere va zădărnici șansele de a merge în play off sau repechage deci calificarea ar putea fi compromisă încă de la acest meci. Nu trebuie uitată nici această opțiune, a unei simple victorii, cum am uitat la Madrid opțiunea unei înfrângeri cu punct bonus defensiv sau opțiunea unei înfrângeri la mai puțin de 10 puncte.

Pragmatismul e bun!



foto: Daniel Nechita Photographer (Facebook)

FRR a anunțat lotul și față de meciul cu Spania au apărut Pristăvită, Gordas, Motoc, Nistor, Kuselo, Boldor și Simonescu și s-au întors la cluburi frații Ursache. Nu știu dacă componența loturilor a fost agreata înainte de începerea turneului însă lotul care a făcut deplasarea la Madrid a făcut previzibilă echipa care va fi aliniată. Îmi place însă că acest lot da mai multe opțiuni antrenorilor si poate selectia echipei va pune semne de intrebare rusilor.

În cele ce urmează voi face un mic exercițiu de imaginație comparând echipă probabilă la care trebuie să ne așteptăm de la Lynn Howells și cum mi-ar plăcea mie să fie echipă care va intră pe teren cu rușii și de ce, având în vedere și analiza de aici. De la început precizez că este un simplu exercițiu de fantezie, că nu am nici o informație din interiorul lotului și scopul acestui articol este numai de a provoca discuții constructive între iubitorii sportului cu balonul oval și nimic altceva. Nu e literă de evanghelie ce spun eu, am analizat un singur meci și e nevoie de mai multe pentru o analiză profesionistă. În fine, e greu să bănuiești ce să ne așteptăm de la ruși după ce Peruvkin și-a dat demisia și a fost înlocuit cu unul dintre asistenți, irlandezul Mcdermott.  

  Iata varianta conservatoare cu care ma astept sa fie abordat meciul cu rusii:

1. Lazar
2. Radoi
3. Tarus
4. Van Heerden
5. Antonescu
6. Macovei
7.  Burcea
8.  Nistor
9.  Surugiu
10.Vlaicu
11.Dumitru
12.Fakaosilea
13.Kinikinilau
14.Fonovai
15. Fercu

16.Capatana
17.Badiu
18.Gordas
19.Poparlan
20.Gorcioaia
21.Calafeteanu
22.Sheenan
23.Umaga

Schimbările din echipă probabil (vom vedea probabil joi sau vineri dacă această va fi) ar fi operate doar din cauza întoarcerii fraților Ursache la cluburi și în general planul de joc se va păstra. Fakaosilea va jucă centru unu. Chiar dacă la Madrid a purtat tricoul cu nr. 13 el a operat în culoarul nr. 12 deci nu a fost nici o schimbare aici, posibil că noile tricouri să fi fost de vina pentru această mică inadvertență precum cea de la meciul cu Germania cand Macovei nu a avut numar pe spate. 

Nu am nici o îndoială că această formație poate câștiga meciul cu punct bonus ofensiv împotriva Rusiei. As prefera insa o altă abordare legată în principal cu dinamica liniei a treia, variația atacului și bancă de rezerve care va trebui să aibă un impact mai mare iar schimbările să fie efectuate mai devreme. Consider extrem de importantă dinamica liniei a treia, de altfel spuneam în articolul în care am analizat jocul Rusia-Spania referindu-mă la meciul Scoția-Anglia că mă aștept că englezii să aibă probleme din cauza componenței acestui compartiment.

Planul de joc e bun! 

Planul de joc al Stejarilor afișat cu Spania, executat mai rapid are potențialul de a fi periculos și înțeleg rațiunea antrenorilor pentru care au hotărât să joace în acest fel. Realitatea este că Legea 16.3 privind ruck-urile nu se aplică consecvent de către arbitri, am văzut plonjoane ca în bazin de la spanioli si nu numai in aceste meciuri de REC ci si in meciuri de 6 Natiuni. În general atitudinea pare să fie următoarea: nu te preocupi prea mult de legare sau să stai pe picioare la breakdown ci este important să percutezi în jucătorul advers și să-l cureți indiferent cum (crocodilul, procedeu de judo etc.) folosindu-și masă și forță fizică. Este mult mai ușor să menții posesia atacând omul din linia de apărare adversă și să ai un plan de joc bazat pe coliziune. Evident, ar fi mai spectaculos să ataci spațiul și nu primul om care îți iese în cale dar lipsa de aplicare coerentă a legii 16.3 favorizează un astfel de joc de posesie, cu multe puncte de fixare în care devine din ce în ce mai dificil să faci un turnover ca aparator însă din păcate uzează jucătorii din atac. Dacă ești într-un ruck defensiv vei fi probabil curățat destul de ușor și atunci singura opțiune rămâne să stai cât mai puțin implicat în spontane și să trimiți câte doi jucători în placaje, ceea ce noi am încercat dar nu ne-a ieșit pentru că nu am câștigat metri în apărare, cel puțin în meciul cu spaniolii.

Planul de joc al Stejarilor este un plan inteligent, adaptat la ultimele schimbări ale legilor jocului, chiar la interpretările arbitrilor însă problema vine de la execuție, care deseori e lentă (deci e nevoie și de jucători mai tineri sau mai dinamici) și de la faptul că este unidimensional, nu variază atacul, nu are explozie după câteva puncte de fixare repetate și nici deciziile care vin pentru șuturi nu sunt cele mai bune.  

Bazându-mă pe acest plan, care este unul bun, iată cum văd eu lucrurile:

1. Lazar
2. Radoi
3. Tarus
4. Van Heerden
5. Antonescu
6. Macovei
7. Nistor
8. Gorcioaia
9. Surugiu
10. Vlaicu
11. Dumitru
12. Kinikinilau
13. Fakaosilea
14. Simionescu
15. Fercu

16. Capatana
17. Badiu
18. Gordas
19. Poparlan
20. Kuselo
21. Calafeteanu
22. Umaga
23. Fonovai

Mai multa viteza si sange tanar. 

Propunerea mea are în vedere în primul rând creșterea vitezei în pachetul de înaintare pentru că echipă rusă se bazează pe forță fizică și viteză, lipsindu-i însă tehnică individuală. Calitățile fizice și faptul că nu au nimic de pierdut îi poate face însă foarte periculoși.

Prin urmare, cea mai importantă schimbare de abordare ar fi în linia a treia unde Macovei ar începe pe partea închisă care este oricum postul care i se potrivește cel mai bine. Nu e un foarte bun purtător de balon, nu cred că închizător la grămadă e poziționarea cea mai bună pentru el însă este un placheur foarte bun și blindside se pliaza perfect pe abilitățile lui. La deschisă Nistor, care poate operă ușor în zonele laterale fiind un jucător dinamic și cu apetență pentru contestarea posesiei în primul moment după placaj. 

Alegerea lui Gorcioaia și Nistor ca titulari se datorează faptului că aceștia sunt angrenați în campionatul francez și au mai multe jocuri în picioare în comparație cu jucătorii din Super Ligă. Știu că ar fi greu să-l lași în afara foii de joc pe Burcea însă viteza și surprizele pe care le poate aduce banca sunt importante, de aceea l-am ales pe Kuselo. Burcea ar putea să-l înlocuiască doar pe Macovei, în caz că acesta ar lipsi și sunt partizanul păstrării posturilor de la club. Gorcioaia este singurul care evoluează etapă de etapă ca închizător la grămadă la echipă de club și-mi aduc aminte de meciul cu Samoa când a dat placaje de i-au căzut umerii și vom avea nevoie de forță lui în moluri și pentru acest motiv îl prefer lui care Burcea evoluează flanker la CSM (8 fiind poziția lui Carpo) și care vine după o pauză competițională.  

Pe aripi i-aș prefera pe Dumitru și Simonescu pentru că sunt buni la baloanele înalte și mă aștept că rușii să încerce să prindă marginea cât mai des și noi să încercam să folosim lipsă de viteză a lui Kushnarev prin șuturi de urmărire, aspect al jocului la care cei doi excelează.

Mutarea lui Fakaosilea la 13 vizează acoperirea cât mai cuprinzătoare a ambelor lațuri ale terenului cu jucători care pot participă la breakdown / ruck, Macovei și Gorcioaia acționând în zonă centrală în timp ce Nistor și 13 ar acționă pe flancurile apărării. Având în vedere că apărarea noastră este în general una îngustă, este important ca jucătorii cu profil defensiv care asigură zonele laterale să fie îndeajuns de dinamici pentru a culisa rapid în cazul unui joc expansiv al adversarului.  

Decizia de a-l lasă pe bancă pe Fonovai e în parte datorată cartonașului galben însă în principal datorată impactului pe care îl urmăresc în repriza a două când intrarea lui, a lui Kuselo, Badiu și Căpățâna poate aduce un plus semnificativ de forță în regim de viteză, toți fiind jucători dinamici care pot face față un joc rapid. Schimbările ar trebui făcute mai devreme și nu lăsate pentru ultimele 10 minute cum se procedează deseori.  Nu ma intelegeti gresit, Fono a fost unul dintre cei mai buni oameni de la Madrid insa greselile se platesc.

În concluzie, planul e să-i bumbăcim bine în prima repriza și să punem cât mai multe puncte pe tabela iar în repriza a două să marcăm eseurile de punct bonus sau să forțăm victoria.

Pe Boldor am fost tentat să-l pun pe bancă în varianta proprie însă Umaga este mai versatil și ar putea acoperi două poziții în caz de accidentări, uvertură și centru. Fiind un meci decisiv, aș amâna debutul lui Boldor până la meciul cu Belgia.

Sa folosim resursele la maxim.

În materia de selecție, cred că există în continuare un conservatorism păgubos iar toate resursele de care dispunem nu sunt folosite la maxim. De pildă există la nivelul Federale 1 (Franța) 6-7 jucători relativ tineri care nu s-au întâlnit cu lotul până acum. Pentru comparație, spaniolii au avut 6 jucători care evoluează la nivelul respectiv in lot (!!!). Alt aspect important este că acești jucători din Fed 1 sunt în plin campionat la acest moment deci nu ar avea problemele fizice inerente care apăr după pauză Super Ligii. Deocamdată doar Nistor a fost convocat din Federale dar sunt jucători acolo care merită atenție și mă gândesc aici la Răzvan Ilisescu (flanker/N8-12 meciuri în acest sezon) despre care am amintit deja aici ca o eventuala optiune, Costel Burtila (stalp dreapta, pozitie unde nu avem multe optiuni - 12 meciuri in acest sezon), Claudiu Branescu (flanker - 7 meciuri in acest sezon) sau Nicolas Onutu (aripa/centru - 11 meciuri in acest sezon). De altfel sunt mult mai multi jucatori romani in Fed 1 si ar merita urmariti si cei din Fed 2 daca fac pasul mai sus, sunt o resursa importanta.

Că să nu există confuzii, ceea ce sugerez eu nu se bazează pe realitatea obiectivă din lot, pot exista accidentări, stări fizice sau mentale care să influențeze selecția si pe care nu am de unde sa le cunosc. Este un simplu exercițiu intelectual menit să inițieze și alt tip de discuții despre rugbyul românesc față de tradiționalul "huo" pe care l-am văzut din plin pe rețelele de socializare după năuceală de la Madrid.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Quo vadis Stejari?

O sa intru direct in subiect, fara menajamente. Principalii vinovati de infrangerea cu Rusia sunt jucatorii, banca tehnica mai putin. Nu exi...