vineri, 2 martie 2018

Echipa pentru meciul cu Rusia - surprize surprize

Recunosc că am fost surprins de echipă pe care o vom alinia la meciul cu Rusia, nu mă așteptăm la unele decizii. Mă așteptăm însă să văd avertismente pentru unii dintre titularii de la Madrid și au venit pentru unii, pentru alții nu sau nu încă.  

Sare în ochi Vlaicu care a fost titular de oricâte ori a fost valid și cred că e binevenit să ia o pauză și să cugete puțin și să-și facă o mică autocritica. Toată echipă a avut un meci prost la Madrid dar el părea cel mai puțin afectat la interviul de după meci.  

Surugiu e a două surpriză și e de înțeles, a fost a foarte nervos, a gesticulat permanent și asta creează o stare de nervozitate inutilă pentru toți dar în principal pentru arbitru. Este el demi dar boală asta cu comentariile la arbitru se ia repede, va mai aduceți aminte cum făcea Rose?  
  
Burcea ar fi trebuit să fie o nouă surpriză însă în lipsa lui Macovei probabil s-a mers pe o variantă deja experimentată pe teren dar adevarul este ca a avut un meci foarte slab la Madrid. Poate după 2 meciuri jucătorii din țara au ajuns la turația necesară. E un handicap serios să intri în ritm după pauza competițională, basca accidentarea destul de gravă după care a revenit în Super Ligă. Posibil ca la această situatie adică pauza competitionala nu s-a găsit încă rezolvare, eu cred că trebuie să mai căutăm soluții atat de pregatire cat si de selectie inclusiv prin Federale 1 care este totuși la un nivel asemănător cu ce avem în țara și în plin campionat la debutul REC. Mă surprinde puțin așezarea liniei a treia însă bănuiesc că se dorește travaliu la 6 ceea ce e perfect de înțeles contra rușilor.  

Mă așteptăm și la Fonovai să primească un "avertisment" și nu neapărat pentru cartonașul galben din meciul cu spaniolii ci mai degrabă pentru că se repetă aceste cartonașe, a stat trei meciuri după un placaj ilegal în Continental Cup. Probabil s-a avut în vedere că a fost unul dintre cei mai buni de pe teren după ce a reintrat la Madrid. Meciul nu s-a pierdut din cauza cartonașului. Comunicarea defetuoasă (nu pot vorbi toti de-a valma) si lipsa de adaptare la situatie, acestea sunt cauzele. Stejarii au evoluat totusi 60 de minute in inferioritate in Canada fara probleme contra unei echipe ceva mai bune.

Popârlan revine titular ceea ce nu e rău. Este greu să alegi între el și Antonescu însă privind zilele trecute meciurile cu Tonga și Samoa pentru a încerca să înțeleg diferențele între prestațiile din toamnă și cele din primăvară am remarcat sfârșitul meciului cu tonganii când în loc să punem 3 puncte pe tabela am ales tușa. Popârlan s-a exprimat el acolo între colegi să ia cele trei puncte și posesia însă a fost contrazis de alții. Personal cred că ar fi fost mai lucidă această opțiune, 23-25, posesie și încă 4-5 minute de joc. Nu întotdeauna cei cu gura mai mare iau și decizia optimă și este de gândit bine cui i se va încredința demnitatea de capitan în viitor pentru că după cum am mai zis nici Macovei și nici Burcea nu întineresc iar jucătorii cu roluri cheie trebuie formați din timp, nu trebuie să se trezească peste noapte căpitani. 

Ultima surpriză e Pristăvită ca rezervă stâlp dreapta si putini au sesizat asta. Pilierii nu sunt  usor interschimbabili. Banuiesc că el va intra în repriza a două în acest rol. De urmărit dacă se adaptează însă grămadă rusă nu e extraordinară, în special banca deci s-ar putea să funcționeze. Ținând cont că avem puține alternative pe acest post, de urmărit pentru viitor dacă se poate acomoda.  

Divaghez aici dar să urmărim la cum se leagă stalpii dreapta din Super Ligă în grămadă. Cei mai multi ignora suportul în legare și leaga de sus, ca un pilier stanga ceea ce e un dezavantaj. De foarte puține ori se vede coordonarea între pilier stanga și pilier dreapta la împins. In mod normal, în grămadă dreapta e punct de rotație/control iar pilierul stanga e direcție/destabilizare. În Super Liga, cum e prima grămadă, așa e și ultima. Niet corectare sau adaptare la adversar. Grămezile ordonate sunt doar pe forță și  fară technica. Se împinge să fie și cei care au mâncat mai bine și au lucrat o tzar' mai mult la sală, se impun. Drept este că nu ajută nici faptul că arbitrii nu prea educă grămada, dar pană la urmă nu e în fișa postului. 

Inchei paranteza si concluzionez ca este o echipă construită pentru o abordare clasică, directă și pragmatică, fără a schimba semnificativ  planul de joc si consider ca este o abordare rationala. Reponsabilitatea este la jucători și ei trebuie să și-o asume și să câștige în primul rând și apoi să ia punctul bonus.  

S-au spus multe pe internet in aceste zile pe cateva subiecte predilecte cu privire la Stejari, iată si ceea ce cred eu. 

E bine că suporterii isi pun întrebări. Și adversarii vor face asta. 

Sunt multe necunoscute în această formulă de joc, nu am mai jucat așa din primul minut. Există fără îndoială o sinergie între Calafeteanu și Umaga, ei fiind foști colegi de club. Mă aștept și în joc să vedem ceva surprize de la ei deși am unele rezerve. Nu vreau să fiu înțeles greșit, Calafeteanu a fost un jucător talentat, prea elegant uneori, care în opinia mea natural ar fi fost mai potrivit la uvertură însă a avut parte de accidentări dificile, una foarte recentă și nu a revenit decât de puțin timp. Umaga e o necunoscută pentru toți însă a intrat de fiecare data bine în meci de pe bancă, sper să o facă și acum și sunt curios cum va funcționa linia de troacari cu o uvertură care este preocupat în principal de jocul la mână și mai puțin de suturile tactice. De urmarit si cum va exploata lentoarea in reactii a lui Kushnarev. Suturile vor fi în sarcina lui Calafeteanu dar și Fercu ar trebui să îl asiste in jocul deschis pentru ca de multe ori demiul e sub presiune prea mare pentru a lua cea mai bună decizie.   

Tineret mândria țării! 

Tema jucătorilor tineri reapare constant si pe bună dreptate. Sunt de acord că Plai și Boldor trebuie să primească șansa să joace însă nu începi un meci așa important cu nici unul dintre ei doi pentru că nu au fost la lot de curând și ar fi nedrept fată de ei să le dai o responsabilitate așa mare din primul minut, în special într-o poziție cheie unde experiența lui Umaga va conta fără îndoială. Mai potrivit ar fi fost contra Braziliei. Cât timp a fost cocoloșit Vlaicu, cât a ratat la bețe, câtă răbdare am avut cu el?  Ei bine nu e cazul sa facem experimente intr-un astfel de meci. Boldor pe bancă ar fi fost alternativă riscanata pentru că niciodată nu știi când apare accidentarea si banca ar fi singura variantă acceptabila de risc, in nici un caz titular. 
  
Sunt însă de acord ca echipă tehnică ar trebui să forțeze în meciurile fără miză cum a făcut-o cu Simionescu de curând, cu Vlad Popa în 2016 (un tânăr de mare perspectivă) si sper sa vedem o astfel de abordare cat de curand, cand nu este meci de calificare. Plai ar fi trebuit sa fie demult in lot. Are handicapul unor ani pierduți la Iași din punct de vedere al pregătirii, semnificativ mai slabă in DNS dar în Super Ligă au fost partide când i-a ținut de unul singur în meci pe ieșeni si are o calitate aproape imposibil de antrenat, stie sa atace spatiul din defensiva adversă instinctiv. Da, mai gafează, îl ia valul, tocmai de aceea ar fi fost bine să fie în circuit de acum un an daca nu mai bine pentru ca era mai usor de cizelat. De aceea spun, atentie la resurse ca sunt putine. Voi reveni cu privire la acest aspect intr-un serial de articole (aproximativ 7-8), pe posturi. 

Echipa tehnică merită încrederea Stejarilor!  Rusinică "binevoitorilor"! 

După meciul de la Madrid au apărut o serie de binevoitori, inclusiv fost căpitani ai Stejarilor, gata să arunce cu rahat în ventilator. Tac chitic ani de zile și se apucă să emită păreri când e mai greu. E o vorba veche, românească, după război mulți viteji se arată. 
  
Alții sunt ceva mai discreți, se exprimă doar în privat, unii au contact direct cu jucătorii, se cunosc inerent pentru că e o lume mică. Adevărul este că progresul în joc al echipei este evident, doar rău-voitor să fii să nu observi asta. S-au dat eseuri pe trei sferturi din faze lucrate pe care nu le vedeam înainte. Fazele fixe, grămada și tușa, au mers mult mai bine dupa un moment anume, să nu uităm meciul cu Georgia de anul trecut și cât de relaxat le-am abordat cu Samoa, echipe care acum câțiva ani ne erau greu accesibile. Progresul nu se vede doar pentru cei care nu vor să-l observe, pentru binevoitorii care bătându-se cu pumnul în piept au grijă să pomenească de fiecare data cum au bătut ei Franța pe vremea lor. Cei mai multi (nu toti, aici va trebui sa selecteze fiecare) nu merita ascultați cu privire la aspectele tehnice, poate cu privire la altele, de vestiar, atitudine, bancuri si respectul inerent existent (inca) in rugby. Cei mai multi n-au antrenat în viața lor sau cel mult au invatat sa tina balonul școlarii iar jocul s-a schimbat fenomenal în ultimii ani, in special la acest nivel.
  
Niciunul dintre membrii echipei tehnice nu au venit aici să-și facă un nume, sa experimenteze pe noi, toți aveau un CV solid de antrenor (nu jucător) când au decis sa se implice și si-au facut meseria foarte bine. Nu avem alternative mai bune de antrenori români mai bine pregătiți tehnic la acest moment. Singura chestiune unde eu cred că au greșit este selecția, centrată pe un grup prea restrâns iar profunzimea grupului ("depth" cum zic englezii) e un aspect de importantă fundamentală in rugby dar aici s-ar putea să-și fi băgat coadă și anturajul din jurul fenomenului. Drept este ca nici nu au fost ajutati de alte structuri gen Romania A, pana la urma numărul de meciuri si zile de pregatire este extrem de  limitat. 

Trei idei si nu mai multe, ca la pauza, inainte de un meci dificil, in conditii atmosferice neplacute, cu public (probabil) putin si impotriva unui adversar dificil. Dar...




Nu trebuie să dați totul mâine, nu e nevoie de aceste clișee în declarații, lăsați-le pentru alții dragi Stejari!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Quo vadis Stejari?

O sa intru direct in subiect, fara menajamente. Principalii vinovati de infrangerea cu Rusia sunt jucatorii, banca tehnica mai putin. Nu exi...