duminică, 25 februarie 2018

Maririle si decaderile tricourilor Stejarilor. Cand ne intoarcem la clasic?

Acest articol aveam de gând să-l scriu după meciul cu Germania însă a venit năuceală de la Madrid si am uitat complet de el în drafts. Subiectul însă nu trebuie ignorat pentru că ține de imaginea FRR și a Stejarilor, gafele acestea trebuie evitate pe viitor deoarece nu este prima data când se întâmplă si este in general bine sa eviti sa devii subiect de glume. 
  
Așadar cu mare vâlvă, înaintea meciului de la Cluj-Napoca cu Germania a fost prezentat echipamentul aniversar al Centenarului care spre surpriză tuturor arată foarte banal, seamănă cu un tricolor purtat peste tricou. Orice elev la un liceu de arte putea să scoată o creație mai bună. România își construise o frumoasă faimă în ultimul deceniu cu modelele de echipament foarte reușite, de pildă la RWC 2011 sau 2015 când tricourile României au fost în topul preferințelor că imagine iar în ultimii ani au fost folosite cu succes motive tradiționale care au devenit un fel de amprenta a echipamentului Echipei Naționale de Rugby.  

Însă aspectul cel mai șocant a fost că s-a greșit ordinea culorilor drapelului României! Evident suporterii s-au sesizat imediat și au început să curgă în social media întrebările și observațiile! 








Comunicatele de presă ale Federației și ale firmei Next Advertising la momentul lansării se contrazic. Ori a fost o eroare a producătorului ori a fost o eroare în fișierul transmis, nimeni nu știe clar. De observat și suficienta firmei care a creat conceptul, o firmă de advertising și nu de fashion. Ei au desenat "niște" tricouri, nu contează cum, să fie acolo. Treabă românească, lasă că merge și așa. E o dovadă fără echivoc că problema a fost conștientizată cu adevărat abia după ce s-au primit sesizările de la iubitorii de rugby pe on-line. 
  
Nu este prima data când se fac astel de gafe și este păcat pentru că în ultimii ani FRR a dat dovadă de consistență și a evitat gafele de imagine. 
  
Poate va aduceți aminte tricourile din 2003 unde tricolorul era din nou în poziția greșită. 

sursa foto: Getty Images

Alte erori de acest tip de care îmi amintesc s-au mai petrecut: echipamentele fără identitate cu sorț alb, tricou bleumarin și azur și iarăși verde produse de Samurai în 2014 sau chiloții de tablă din 2016 deși acesta s-ar putea să fi avut un scop ascuns.  

sursa foto: Georgian Journal

Ce caută culoarea gri într-o asemenea combinație e greu de spus însă din punct de vedere al cromaticii nu are nici un sens decât poate ceva asemănător cu bancul cu Stefan cel Mare si pantalonii maron.  

Reacția  palidă a FRR curge în direcția discursului de tip: “pana la urmă nu contează cum arată tricourile și în ce ordine sunt culorile de pe steag, contează că jucătorii au tricolorul în inimă și trebuie să câștige, asta e cel mai important”

Este gresit, atenția la aceste detalii, mai ales din partea departamentului de specialitate e esențială, ține de profesionalism, iar greșeală este imensă. Într-o altă țara, mult mai civilizată, un lucru că acesta nu s-ar fi întâmplat sau, dacă s-ar fi întâmplat nu ar fi rămas fără urmări. Aceste lucruri se tratează cu superficialitate, sub masca patriotismului incercan sa mascheze lipsa de atenție la detaliile care contează. Și prima reacție a FRR e tot o dovadă de superficialitate – vina aparține producătorului. Au pus apoi pe Facebook o poză cu Ionel Badiu cu un tricolor pe umeri în care au vrut să exemplifice ce au vrut să facă dar, ghinion! Și în poză asta culorile de la steag erau tot la locul lor, din orice direcție te-ai fi uitat! A două reacție da vina pe grabă și pe un fișier care a fost transmis către producător fără să fie verificat. 


Din păcate scandalul cu echipamentul îl urmărește pe Alin Petrache de la COSR, acolo unde tot o poveste cu echipament l-a alungat  de pe scaunul de președinte.  




Sursa foto: World Rugby



Ironia sorții face ca Spania să nimerească perfect echipamentul tradițional al României, în același weekend, la meciul din deplasare cu Rusia: tricou galben, sort albastru și jambiere roșii! 


Dar natură le așează perfect până la urmă pe toate în firescul lor după cum este surprins în acest genial cadru de la Sportul Sătmărean!  

sursa foto: Sportul Satmarean

Și uite cum a ajuns rugbyul românesc subiect de meme și bancuri din cauza unor gafe monumentale față de lucruri știute de toată lumea. Sunt puțini cei care nu reușesc să spună ordinea culorilor de pe drapel mai ales în rândul iubitorilor de rugby care sunt, în general, oameni educați.  



   sursa foto: Facebook

La Madrid, surpriză! Tricolorul este în ordinea corectă. Oare cum s-a putut repară această gafă într-un timp record de doar o săptămâna? Oare producătorul Mizuno știe că a fabricat atât de repede un nou rând de tricouri (cu un design ușor schimbat – apare o dungă galbenă pe umeri) și a reușit să le trimită la Madrid așa de repede?  
  
Sau noile tricouri au fost produse de Tall Ball, firmă de casă a Federației, undeva printr-un subsol obscur al unei fabrici din Ilfov? Mister! Din experiențele trecute, cu întârzieri în primirea echipamentului KooGa sau BLK, suspectez a două variantă, până la o clarificare din partea FRR. 
  
E de neînțeles de ce se angajează companii de advertising care nu au nimic in comun cu tricoul Stejarilor ca să inventeze apa caldă. 


Tricolorul a fost întotdeauna în echipamentul clasic al Stejarilor!


sursa foto: Getty Images

Numai în ultimii ani au dispărut jambierele roșii iar culorile drapelului au fost chinuite, albastrul folosit fiind mult prea închis.  

Nu trebuia reinventat nimic, toate culorile se aflau în echipamentul tradițional de joc. Ar fi putut fi menținute motivele tradiționale românești, o tușă frumoasă și discretă, de efect și ar fi trebuit adăugat simbolul centenarului care deși e prezent pe restul echipamentului lipsește de pe tricouri. O altă inconsistență, Anul Centenar – simbolul 100 apare pe toate echipamentele de antrenament, dar nu și pe tricoul de joc! 
  
Ar fi înțelept să se termine cu aceste experimente. Schimbarea anuală a echipamentului și toate aceste inconsistrente sunt inutile pentru că nu creează o identitate inconfundabila. Echipele cu istorie își schimbă echipamentul însă nu cromatica acestuia care rămâne neschimbată și de neconfundat indiferent de producator sau designer! Reveniți cât mai repde la echipamentul clasic și lăsați-l așa iar Stejarii cu siguranta ii vor reda identitatea inconfundabila!   





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Quo vadis Stejari?

O sa intru direct in subiect, fara menajamente. Principalii vinovati de infrangerea cu Rusia sunt jucatorii, banca tehnica mai putin. Nu exi...