Fără alte comentarii, pentru că nu vrea să-mi stric ziua unui foarte interesante partide test cu Samoa pe care o astept cu nerabdare!
Hai Stejarii!
sâmbătă, 18 noiembrie 2017
joi, 16 noiembrie 2017
Rugbyisti și bagatori de seamă
De ceva vreme am început să urmăresc mai indeaproabe Divizia Națională de Seniori după ce mi-a atras atenția victoria Bucovinei Suceava de sezonul trecut, dupa un meci bun pentru acest nivel jucat pe Arcul de Triumf. Există ceva mai multă ambiție, in acest sezon în eșalonul doi al rugbyului românesc și probabil, într-un viitor apropiat, vom putea vedea, în sfârșit, un nou club promovat în Super Ligă.
Actualul sezon este destul de interesant, cu 4 echipe in top despartite de 5 puncte, unele dintre meciuri fiind reprogramate din motive administrative.
Mi-au atras atenția meciurile reprogramate și am găsit acest articol unde un club de rugby înțelege dificultățile temporare prin care a trecut un alt club de rugby din aceeași competiție, pentru că, după cum știm cu toții, nu stă nimeni în rugby pe roze din punct de vedere financiar, ca sa-si permita deplasari, amenzi si loturi de 50 de jucatori și au reprogramat meciurile pentru o data ulterioară. Un gest firesc de fair play si o abordare pozitiva din partea constănțenilor care au acceptt inclusiv să facă ei deplasarea pentru a juca meciul, desi ar fi trebuit jucat la Constanata, din pasiune pentru sport si solidaritate fata de partenerul de competitie.
Nu același lucru se poate spune și despre echipă cocoțată sper eu vremelnic pe primul loc, SCM Gloria Buzău care a refuzat o reprogramare a unui meci contra Științei Petroșani, care a anunțat că nu poate face deplasarea din cauza problemelor de lot cauzate de accidentări. Acum sigur că e dreptul buzoienilor să refuze, însă nici nu-i fair-play si nici în beneficiul competiției.
Însă cel mai penibil episod este nemulțumirea mimata de oficialii clubului, la interpelarea presei locale. Scuze de bagatori de seamă, oameni cărora le-a fost frică să joace pe teren, în ciuda numelui și trecutului acestui club altfel respectabil. Din moment ce regulamentul permite reprogramarea cu acordul ambelor echipe, scuzele conducerii clubului sunt jalnice și privează inclusiv spectatorul buzoian de un meci de rugby fiind banii sunt in mare parte publici si atunci de ce sa ne intereseze daca vin spectatori la meci sau nu. Între timp, băgătorii de seamă de la Buzău vor jucă rugby ca mai jos sau iar publicul evident ca sa va duce la meciurile de fotbal care se joaca.
Respectul pentru valorile jocului face adeseori diferența, mai ales pe termen lung, chiar și la niveluri mai mici, a se vedea câți juniori dau Tomitanii la loturile naționale, un club tânăr și fără istorie și câți juniori trimit buzoienii.
duminică, 12 noiembrie 2017
Ce mai fac alti in Tier 2 - S01E02 - Testele din noiembrie 2017
Georgia a avut un meci deosebit de interesant impotriva canadienilor. Pentru a urmari mai usor ceea ce s-a intamplat, iata cele doua echipe:
Canadienii sunt cei care le-au dat ocazia să puncteze atât de mult, e mai degrabă un meci pierdut la diferență mare de canadieni si nu castigat la diferenta mare de georgieni. Problemele sunt în primul rând în primele două linii care în ciudă faptului că au și jucători de clasă precum Olmstead nu rezistă unei grămezi bine pusă la punct. Cei doi pilieri canadieni nu-si justifica contractele profesioniste in campionatul englez iar rezervele de linia intai aveau un vizibil deficit de gabarit. Cu toate ca au jucatori de calitate incontestabila (Adron/Olmstead/Van der Merwe/Mack), fara prestatii decente in pozitii cheie precum 1-3/10/15 nu ai cum sa construiesti un plan de joc.
Meciul poate fi vizualizat mai jos:
Rezumat video:
GEORGIA:
1. Mikheil Nariashvili - (Montpellier, FR)
2. Jaba Bregvadze - (Krasny Yar, RUS)
3. Levan Chilachava - (Toulon, FR)
4. Kote Mikautadze - (Montpellier, FR)
5. Giorgi Nemsadze - (Bristol, ENG)
6. Lasha Lomidze - (London Irish, ENG)
7. Vito Kolelishvili - (Clermont, FR)
8. Beka Bitsadze - (Narbonne, FR)
9. Vasil Lobzhanidze - (Brive, FR)
10. Lasha Khmaladze - (Batumi RC, GEO)
11. Mirian Modebadze - (AIA Kutaisi, GEO)
12. Merab Sharikadze (C) - (Aurillac, FR)
13. Davit Katcharava - (Eniseyi-STM, RUS)
14. Giorgi Koshadze - (Rustavi Kharebi, GEO)
15. Soso Matiashvili - (Akademia Tbilisi, GEO)
16. Shalva Mamukashvili - (US Carcassonne, FR)
17. Kakha Asieshvili - (Brive, FR)
18. Soso Bekoshvili - (Brive, FR)
19. Giorgi Chkaidze - (Stade Domontois, FR)
20. Giorgi Tkhilashvili - (RC Batumi, FR)
21. Giorgi Behadze - (Qochebi Bolnisi, GEO)
22. Revaz Jintchelashvili - (AIA Kutaisi, GEO)
23. Giorgi Kveseladze - (Armazi, GEO)
CANADA:
1. Djustice Sears-Duru – (Ealing Trailfinders, ENG)
2. Ray Barkwill – (Seattle Seawolves, US)
3. Jake Ilnicki – (Newcastle Falcons, ENG)
4. Josh Larsen – (Northland, NZ)
5. Evan Olmstead – (Newcastle Falcons, ENG)
6. Lucas Rumball – (Balmy Beach RFC)
7. Matt Heaton – (Darlington Mowden Park, ENG)
8. Tyler Ardron – (Waikato Chiefs, NZ)
9. Phil Mack – Captain (James Bay AA, CAN)
10. Patrick Parfrey – (Swilers RFC, CAN)
11. Taylor Paris – (Castres, FR)
12. Ciaran Hearn – (London Irish, ENG)
13. DTH van der Merwe – (Newcastle Falcons, ENG)
14. Brock Staller – (Meralomas RFC, CAN)
15. Andrew Coe – (Markham Irish, CAN)
16. Eric Howard – (Brantford Harlequins, CAN)
17. Anthony Luca – (Burnaby Lake RFC, CAN)
18. Cole Keith – (James Bay AA, CAN)
19. Kyle Baillie – (London Scottish/, ENG)
20. Conor Keys – (UVIC Vikes, CAN)
21. Kyle Gilmour – (St. Albert RFC, CAN)
22. Andrew Ferguson – (Oakville Crusaders, CAN)
23. Guiseppe du Toit – (UVIC Vikes, CAN)
Punctele de interes din cele două garnituri sunt reprezentate de decizia lui Milton Haig de începe cu mulți jucători tineri în linia de trei sferturi și găurile echipei canadiene evidente în pozițiile unde evoluează jucători din campionatul lor intern, amator și fără o structură adecvată pentru concentrarea valorilor la cluburi și meciuri puternice între echipe cu valoare cat de cat similara.
Meciul s-a terminat cu un scor record pentru georgieni, 54-22 iar fundașul Soso Matiashvili (24 de ani) este noul deținător al recordului de puncte marcate într-un singur meci pentru Lelos, 34, evolutie incununata cu un eseu spectaculos.
Aici e partea cea mai interesanta, acest tanar care a marcat in vara un eseu Argentinei a avut în general în meciul împotrivă Pumelor o evoluție bună atât, cât a jucat după ce veteranul Kvirkashvili a ieșit accidentat și pare capabil să adauge o nouă dimensiune jocului georgienilor, ieșind la rampă în meciul de ieri. Are viteză foarte bună și un joc de picior excepțional. Încearcă să speculeze fiecare ocazie și fiecare spațiu pe care îl observă în linia de apărare adversă sau în spatele acesteia și se intercalează în atac atat ca finalizator cât ca jucător de creație, în special prin șuturi de urmărire pentru aripi. Dacă aș fi Haig, ar fi titular meci de meci pentru că aduce opțiuni noi în jocul echipei.
Ceilalți tineri georgieni nu s-au remarcat în mod deosebit. Lobzhanidze nu a evoluat rău însă nu se observă la el o creștere în joc. Așteptam mai mult de la Koshadze (20 de ani) care a fost liderul de eseuri marcate în Campionatul European de Rugby din primăvară însă a evoluat șters și a fost nesigur în apărare. Modebadze (20 de ani) deși a înscris un eseu a evoluat la fel de șters in restul meciului. Jintchelashvili (22 ani), o uvertură în care georgienii își pun mari speranțe nu a apucat să între în teren iar Kveseladze (20 de ani) a evoluat prea puțin pentru a fi concludent.
Pachetul georgian a dominat meciul cu autoritate și a adus constant puncte. Scorul este mare, nu au marcat atâtea puncte de mult timp, mai ales impotriva unei echipe de aproximativ acelasi nivel însă slăbiciunile lor rămân in contiuare nerezolvate și anume linia a două unde numai Nemsadze este la un nivel adecvat precum și problemele de mânuire a balonului, linia de troacari statică pe care o apărare blitz o poate anihila în ciuda valorii înaintării. Le lipsesc jucătorii de creație și Khmaladze nu e tocmai o uvertură, e mai mult un centru care poate jucă și la 10 și nici nu au fost testate până acum alte opțiuni pe această poziție. De fiecare data cand adversarii lor au avut spatii, apararea Lelos s-a clatinat si a primit doar 22 de puncte pentru ca jocul Canucks a fost foarte dezorganizat si naiv.
Uvertura a fost o poziție unde canadienii au suferit mult, fiind puși de multe ori pe picior greșit de deciziile lui Parfrey care a fost inexistent în atac si a ajuns chiar in situatia sa faca pasi in spate dupa ce primea balonul de la demi dupa care alerga lateral si pasa la un coleg de echipa deja marcat de 3 jucatori adversi. Nu suteaza nici lung nici precis si nu placheaza. Fundașul Coe a avut un meci la fel de slab, deciziile sale afectând scorul final. A șutat direct în brațele adversarului în două ocazii iar când a avut opțiuni de joc inclusiv spațiu să suteze sau colegi cărora să le paseze în situații mai bune a intrat direct între 3 apărători georgieni și a pierdut balonul.
Canucks au avut ceva succes in aparare in prima repriza deoarece atacurile georgiene pe troacari au fost lente si previzibile sau incheiate cu inainte sau greseli de manuire insa au cazut complet in repriza a doua. O serie de teste foarte buna pentru Canada din punct de vedere al nivelului de joc, care a inceput acum o saptamana impotriva Maori All Blacks cu o infrangere consistenta, a continuat cu Georgia dupa o saptamana si urmeaza meciurile cu Spania, o echipa in crestere cu multi jucatori francezi si se va finaliza cu Fiji. Noi jucam doar doua meciuri, ce-i drept bune ca nivel insa Maori si fijienii sunt peste Samoa si Tonga.
E o situatie dificila pentru Canada care se afla acum 2-3 ani pe locul 12 in rankings si acum este pe 24.
Meciul poate fi vizualizat mai jos:
Rezumat video:
Samoa vine după o perioadă slabă, în care a pierdut calificarea directă la mondiale în față Tonga și Fiji și va trebui să meargă la baraj. Schimbarea de antrenor pare să fi adus ceva organizare în jocul lor după dezordinea din vară iar nouă echipă tehnică abordează acest aspect prin păși mărunți. Nu s-au remarcat cu o tactică de joc deosebită ci au încercat să facă lucrurile de bază adică placaje, pase, spontane cât mai bine și deosebit de disciplinat pentru o echipă obișnuită cu cartonașele. Nu prea am văzut în acest meci placajele înalte sau cu braț rigid, atât de dragi jucătorilor din zonă Pacificului. Le place jocul mai puțin structurat și percutant, în forță și nu deschid des pe aripi. Au un joc de pick n' go foarte eficient cu pase descărcate scurte și câștiga mult teren în acest fel și uzează astfel apărarea adversă.
Au fost siliți să improvizeze cu Tim Nanai-Williams la uvertură el fiind de fapt aripă sau fundaș, mai rar centru exterior. Educat la Chiefs de către fantasticul antrenor de trei sferturi Wayne Smith, știe bine jocul și s-a adaptat binișor la uvertură, excelând în pătrunderi rapide urmate de joc la mână către coechipieri. Are însă lacune la șutul din mână sau din alergare și nu a căutat duelurile cu șuturi tactice, le-a evitat și le-a încheiat cât de repede a reușit, ce-i drept fiind presat în multe situații de flankerii scoțieni și silit să suteze iar de cele mai multe ori a cautat tusa. De urmărit dacă și în meciul cu noi va juca pe aceeași poziție. În lipsă tânărului Leuila care a avut o evoluție deosebit de solidă în vară în pofida înfrângerilor, au covocat doi jucători de viitor din campionatul Australiei însă au considerat probabil că e riscant să înceapă cu aceștia pentru că, până la urmă sunt semiprofesionisti și lipsiți de experiență.
Grămadă ordonată este un aspect al jocului unde insularii au ceva probleme. Pilierul dreapta, Brighouse este de fapt specializat pe partea stânga a grămezii și scoțienii i-au pus probleme deși linia întâi a acestora nu este ceva special, în afară de Nel, care jucă însă pe partea cealaltă și a ieșit devreme din teren, în jurul minutului 30. Scoțienii nu au insistat mult pe grămezi însă pilierul insular a cedat de câteva ori, uneori decisiv, dând ocazia scoțienilor să câștige grămezi în 22-ul sau terenul insularilor. Ar fi fost excelent să-l avem și pe Țăruș în lot pentru acest meci, până la urmă Ursache este totuși un pilier stânga și la acest nivel este destul de dificil să schimbi partea. Sasagi a intrat în locul lui Brighouse în a două repriza și s-a văzut acest lucru, grămadă a fost mult mai stabilă.
Fac cu greu față molurilor, nu știu să le apere și scoțienii au marcat eseuri de două ori prin acest procedeu. Au avut probleme în apărare atunci când adversarii au apăsat pe pedală și au atacat cu percuții succesive urmate de spontane rapide care au creat spații pentru troacari. Scorul îi flatează întrucâtva deoarece revenirea insularilor s-a produs după minutul 60 când scoțienii au introdus câțiva debutanți, de pildă pilierul stânga scoțian e jucător profesionist din vară.
Au fost siliți să improvizeze cu Tim Nanai-Williams la uvertură el fiind de fapt aripă sau fundaș, mai rar centru exterior. Educat la Chiefs de către fantasticul antrenor de trei sferturi Wayne Smith, știe bine jocul și s-a adaptat binișor la uvertură, excelând în pătrunderi rapide urmate de joc la mână către coechipieri. Are însă lacune la șutul din mână sau din alergare și nu a căutat duelurile cu șuturi tactice, le-a evitat și le-a încheiat cât de repede a reușit, ce-i drept fiind presat în multe situații de flankerii scoțieni și silit să suteze iar de cele mai multe ori a cautat tusa. De urmărit dacă și în meciul cu noi va juca pe aceeași poziție. În lipsă tânărului Leuila care a avut o evoluție deosebit de solidă în vară în pofida înfrângerilor, au covocat doi jucători de viitor din campionatul Australiei însă au considerat probabil că e riscant să înceapă cu aceștia pentru că, până la urmă sunt semiprofesionisti și lipsiți de experiență.
Grămadă ordonată este un aspect al jocului unde insularii au ceva probleme. Pilierul dreapta, Brighouse este de fapt specializat pe partea stânga a grămezii și scoțienii i-au pus probleme deși linia întâi a acestora nu este ceva special, în afară de Nel, care jucă însă pe partea cealaltă și a ieșit devreme din teren, în jurul minutului 30. Scoțienii nu au insistat mult pe grămezi însă pilierul insular a cedat de câteva ori, uneori decisiv, dând ocazia scoțienilor să câștige grămezi în 22-ul sau terenul insularilor. Ar fi fost excelent să-l avem și pe Țăruș în lot pentru acest meci, până la urmă Ursache este totuși un pilier stânga și la acest nivel este destul de dificil să schimbi partea. Sasagi a intrat în locul lui Brighouse în a două repriza și s-a văzut acest lucru, grămadă a fost mult mai stabilă.
Fac cu greu față molurilor, nu știu să le apere și scoțienii au marcat eseuri de două ori prin acest procedeu. Au avut probleme în apărare atunci când adversarii au apăsat pe pedală și au atacat cu percuții succesive urmate de spontane rapide care au creat spații pentru troacari. Scorul îi flatează întrucâtva deoarece revenirea insularilor s-a produs după minutul 60 când scoțienii au introdus câțiva debutanți, de pildă pilierul stânga scoțian e jucător profesionist din vară.
Meciul poate fi vizualizat mai jos:
Rezumat video:
Germania a început seria testelor de toamnă cu Brazilia, Statele Unite ale Americii și Chile selectând în grup extins de jucători, mulți dintre ei fiind debutanți. Federația Germană a început să urmărească mai serios ligile inferioare din Marea Britanie sau Franța și să selecteze jucători cu descendentă germană sau născuți în Germania. În lotul selecționat de sud-africanul Kobus Potgieter sunt incluși cea mai mare parte a jucătorilor care evoluează în Germania, dar și 11 jucători fără selecții, care vor avea ocazia de să arate că merită se evolueze la acest nivel.
Cei mai mulți jucători provin de la Heidelberger RK, clubul profesionist finanțat de omul de afaceri Hâns-Pețer Wild-de curând și președinte al Stade Français-care contribuie cu 18 jucători.
Numele noi pe înaintare includ jucătorul de linia a două Adam Preocanin (Anglia) fost la Ealing Trailfinders și London Scottish, care se califică printr-un bun bunic german, Luke Dyckhoff de la Bargoed (Țara Galilor), tânărul sud-african Ayron Schramm și puternicul jucător de linia a două al Vălence d'Agen, Félicien Vergnon.
Pe treisferturi a apărut un german născut în Nouă Zeelandă, trecut pe la Glasgow Warrios, Hagen Schulte, utility sud-african Wynston Cameron-Dow care a jucat de asemena câteva sezoane în Nouă Zeelandă, Mathieu Ducau (centru, Tarbes) sau Harris Aounllah, fundașul lui Dijon.
Aceștia se adaugă unei echipe respectabile, mai ales dupa ce au reusit sa-i infranga pe Stejari, care poate include jucători precum Tussac (pilier, Castres), Tumenyev (taloneur, Strasbourg), Erik Marks (linia a două, La Rochelle), Tim Menzel (demi, Strasbourg), Chris Hilsenbeck (uvertură, Vannes) sau Sebastian Ferreira (linia a treia, academia lui Newcastle Falcons).
Meciul de debut in seria testelor de toamna, impotriva Braziliei, din 11 noiembrie 2017 s-a încheiat cu o victorie clară a germanilor, 45-12, într-un meci în care au dominat clar și fără pe pachetul de inantare o echipă braziliană căreia îi lipsesc gramadarii capabili să joace la acest nivel. Deși eu marcat două eseuri frumoase pe trei sferturi, brazilienii nu au avut puterea să reziste înaintării germane, pierzând ușor toate momentele fixe si spontanele. Un meci destul de puțin atrăgător, fără istoric care însă marchează faptul că germanii și-au construit un joc mult mai complet, mai ales pe înaintare, după ce în testul din 2015 brazilienii au jucat de la egal la egal. E greu de evaluat progresul germanilor în lipsă unei opoziții care nu a putut să le pună probleme în acel compartiment însă pare să fie echipă din Campionatul European de Rugby care a crescut cel mai mult în ultimii ani.
In concluzie, meci castigat de nemti numau pe forta pachetului de inaintare, zici ca-i antreneaza Apjock ☺
In concluzie, meci castigat de nemti numau pe forta pachetului de inaintare, zici ca-i antreneaza Apjock ☺
Rezumat video:
Tonga a făcut un meci bun cu o selecționată a Barbarilor, încheiat cu o înfrângere strânsă a insularilor, 24-27. Nu am vazut meciul asa ca nu o sa comentez nimic, daca gasiti un link pe undeva lasati-l va rog la comentarii.
luni, 6 noiembrie 2017
Ce mai fac alții în Tier 2 - S01E01
Încep astăzi un șir de poștări periodice despre ce mai fac alte națiuni Tier 2 din rugbyul mondial, în primul rând pentru că sunt foarte multe surse despre Tier 1, inclusiv site-ul FRR care face cronici la meciuri din The Championship sau 6 Nations unde nu sunt deloc români implicati și prea puține surse interne despre ceea ce se mai întâmplă în națiunile direct concurente cu noi din Tier 2.
Portugalia are mare grijă de echipele de juniori după ce a ajuns în finală U20 World Trophy fiind învinsă cu strâns de Japonia care s-a întors în eșalonul de elită, World Cup
Reamintim ca Portugalia U20 a câștigat entuziasmant turneul U20 European Trophy 2017 organizat la București, etalând un rugby complet, cursiv, foarte tehnic si fără a avea mari individualități in lot, bazat pe circulația rapidă a balonului. Ce au făcut juniorii nostri nu prea dorim să ne aducem aminte.
Și iată că portughezii deja se gândesc la generațiile următoare ai au organizat un meci cu o selecționată U 18 din Irlanda pe care l-au pierdut ce-i drept cu 46-12 dar care probabil a fost o bună experiență pentru tinerii jucatori portughezi. Între timp, echipă U18 a României face cantonamente sub comandă unor antrenori care au contabilizat destule eșecuri la acest nivel. Cu cine joacă meciuri de pregătire nu știm.
Georgia este țara unde Federația de specialitate are un dialog real cu suporterii. Președintele federației locale, Gocha Svanidze si Bacho Khurtsidze, directorul sportive al Academiei Naționale de Rugby a Georgiei s-au întâlnit cu suporterii și au răspuns timp de 3 ore întrebărilor. Cât durează conferințele de presă ale FRR? 10 minute maxim.
S-a discutat pe marginea mai multor subiecte, de la programul meciurilor de la Cupă Mondială din Japonia și terminând cu situația echipelor de junior. Bref, noutățile ar fi următoarele:
- Vor prelungi contractul actualei echipe tehnice a Lelos, Milton Haig, Richard Graham, Brad Harris și Levan Maisashvili , urmând să adauge staffului și sunt discuții pentru a aduce un specialist de nivel internațional specializat pe un anumit aspect al jocului.
- A fost prezentat și noul medic al lotului, care dorește dezvoltarea medicinei sportive, fiind conștienți că vor trebui să dezvolte acest departament pentru a reuși să egaleze performanțele echipelor de Tier 1.
- Unul din jucătorii sub 20 de ani se va antrena la o academie din Irlanda.
- Turneul U20 premergător Cupei Mondiale U20, la care ar fi urmat să participe și România alături de naționalele U20 ale țărilor din 6 Nations nu va mai avea loc însă Georgia U20 va juca meciuri de pregătire în Anglia sau Țara Galilor, unde se va pregăti o săptămâna, va jucă cu Franța U20 și este posibil să efectueze un țur în Africa de Sud în mai 2018.
- În privință testelor Lelos, vor juca în iunie 2016 cu Japonia și echipe din insulele din Pacific (nestabilite încă) iar în noiembrie 2018 vor jucă acasă cu echipe din Pacific (nestabilite încă) și Italia. În Mai 2018 s-ar putea că Lelos să găzduiască o echipă surpriză, mă gândesc că sunt Barbarii Francezi.
- La academiile de juniori georgiene ținerii sunt educați și prin alte metode adică bilete la teatru, cărți și se încurajează obținerea de rezultate școlare cât mai bune. Adică educație nu circul de pe margine oferit de mulți antrenori români de la categoriile de vârstă.
Spania a anunțat echipă care va jucă cu Canada în această tomana, în mare parte similară cu echipă care a avut un rezultat strâns cu Tonga toamnă trecută. Din 26 de jucători, numai 4 sunt născuți în Spania, restul fiind jucători care evoluleaza, au evoluat, s-au născut ori s-au format în Franța sau alte țări. E o performanta rara, trebuie sa recunoastem insa scopul scuza mijloacele.
De reținut că probabil pentru meciul de anul viitor de la Madrid, acești jucători vor fi probabil prezenți iar acel meci contează pentru calificarea la Cupă Mondială, fiind probabil cel mai greu și cel mai important meci din primăvară lui 2018 si fara indoiala ca spaniolii considera ca se pot califica, fie direct fie dupa meciurile de baraj.
Canada a jucat un prim meci din seria testelor din noiembrie contra Maori All Blacks terminat cu 9 – 51 în favoarea neo-zeelandezilor. Meciul poate fi vizualizat aici:
Repriza 1 Repriza 2 Rezumat video
Nu e mare lucru de remarcat în jocul canadienilor, fiind foarte vizibilă diferență de experiență și știință a jocului, Maori fiind o echipă foarte inteligență și orice mică greșeală împotrivă lor i-a costat pe canadieni care au avut însă și mici motive să fie optimiști, nu prea multe însă atâta timp cât de pildă la primele două linii și mijlocași nu au soluții.
Ce este însă de remarcat e organizarea impecabilă a meciului, cu totul diferită față de meciul nostru din iunie care s-a jucat în spatele unui câmp cu porumb și asistentă record pentru această țara inregistrata la aceasta partida care cu siguranta le va mai garanta teste cu echipe Tier 1. Noi nu am primit un astfel de meci in afara Cupei Mondiale din 2006. Federatia Canadiana se pare totuși că a învățat din greșelile ultimilor ani și chiar dacă echipă nu prea au, măcar să puncteaza la capitolul imagine. Pe când vom vedea și la noi preocupări pentru ridicarea profiului internațional al rugbyului românesc? Degeaba avem rezultate dacă mulți nu vor să joace cu noi din cauza numărului mic de spectatori.
Samoa o duce rău, federația lor e aproape de faliment, sunt și mari probleme de corupție, favoritism și nepotism și englezii (de origine din insulele din Pacific) fac un gest frumos însă nu cred că poate ajută rugbyul samoan în general. Până nu își vor rezolvă problemele interne de corupție nimeni nu se înghesui să îi finanțeze iar banii sunt la sponsorii internationali pentru că țara e una săracă, nu-și permite milioane de dolari pentru echipa de rugby.
Câteva articole mai vechi despre situația rugbyului din Samoa, pentru a va face o idee, gasiti aici si aici.
Pare cunoscuta reteta? Seamănă cu se întâmplă pe la unele cluburi de juniori de la noi, care astăzi nu mai au echipe, incearca insa sa le ia de la altii dar au stadion și reprezentanții lor, deși au supervizat această distrugere și-au dat dovadă de incompetența sunt aleși în continuare prin tot felul de comitete și comisii.
Uitându-ne prin curțile omologilor noștri, FRR seamănă la comunicare cu serviciile de informații, aflăm totul în stil minimal, cu picătură, în articole sumare postate pe site-ul cu interfață de blog sau prin conferințe de presă de 10 minute. Bunăoară nu se știe mai nimic despre noul antrenor sud-african al lotului U20 și știrea a fost data în premieră de un site din Cluj-Napoca în urmă cu câteva luni, la prima convocare a lotului și exemple ar mai fi însă mă opresc aici pentru că e doar luni.
Deși jucătorii, antrenorii și conducerea își fac bine datoria și echipă națională joacă mult peste posibilitățile campionatului intern, deși se organizează din nou acțiuni menite să crească aria de selecție și să ajute jucătorii să se dezvolte, capitol unde Federația punctează convingător și avem și rezultate bune în meciurile internaționale în urmă acestor inițiative, se pare că suntem în urmă la capitolul relații internaționale, nu obținem meciuri puternice, nu avem vizibilitate, nu ne cerem drepturile așa că vom aștepta să aflăm cu cine jucăm în ferestrele din iunie și noiembrie cu post, rugăciune și acatiste. Pentru că de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Or poate vom fi contraziși în curând...
Portugalia are mare grijă de echipele de juniori după ce a ajuns în finală U20 World Trophy fiind învinsă cu strâns de Japonia care s-a întors în eșalonul de elită, World Cup
Reamintim ca Portugalia U20 a câștigat entuziasmant turneul U20 European Trophy 2017 organizat la București, etalând un rugby complet, cursiv, foarte tehnic si fără a avea mari individualități in lot, bazat pe circulația rapidă a balonului. Ce au făcut juniorii nostri nu prea dorim să ne aducem aminte.
Și iată că portughezii deja se gândesc la generațiile următoare ai au organizat un meci cu o selecționată U 18 din Irlanda pe care l-au pierdut ce-i drept cu 46-12 dar care probabil a fost o bună experiență pentru tinerii jucatori portughezi. Între timp, echipă U18 a României face cantonamente sub comandă unor antrenori care au contabilizat destule eșecuri la acest nivel. Cu cine joacă meciuri de pregătire nu știm.
Georgia este țara unde Federația de specialitate are un dialog real cu suporterii. Președintele federației locale, Gocha Svanidze si Bacho Khurtsidze, directorul sportive al Academiei Naționale de Rugby a Georgiei s-au întâlnit cu suporterii și au răspuns timp de 3 ore întrebărilor. Cât durează conferințele de presă ale FRR? 10 minute maxim.
S-a discutat pe marginea mai multor subiecte, de la programul meciurilor de la Cupă Mondială din Japonia și terminând cu situația echipelor de junior. Bref, noutățile ar fi următoarele:
- Vor prelungi contractul actualei echipe tehnice a Lelos, Milton Haig, Richard Graham, Brad Harris și Levan Maisashvili , urmând să adauge staffului și sunt discuții pentru a aduce un specialist de nivel internațional specializat pe un anumit aspect al jocului.
- A fost prezentat și noul medic al lotului, care dorește dezvoltarea medicinei sportive, fiind conștienți că vor trebui să dezvolte acest departament pentru a reuși să egaleze performanțele echipelor de Tier 1.
- Unul din jucătorii sub 20 de ani se va antrena la o academie din Irlanda.
- Turneul U20 premergător Cupei Mondiale U20, la care ar fi urmat să participe și România alături de naționalele U20 ale țărilor din 6 Nations nu va mai avea loc însă Georgia U20 va juca meciuri de pregătire în Anglia sau Țara Galilor, unde se va pregăti o săptămâna, va jucă cu Franța U20 și este posibil să efectueze un țur în Africa de Sud în mai 2018.
- În privință testelor Lelos, vor juca în iunie 2016 cu Japonia și echipe din insulele din Pacific (nestabilite încă) iar în noiembrie 2018 vor jucă acasă cu echipe din Pacific (nestabilite încă) și Italia. În Mai 2018 s-ar putea că Lelos să găzduiască o echipă surpriză, mă gândesc că sunt Barbarii Francezi.
- La academiile de juniori georgiene ținerii sunt educați și prin alte metode adică bilete la teatru, cărți și se încurajează obținerea de rezultate școlare cât mai bune. Adică educație nu circul de pe margine oferit de mulți antrenori români de la categoriile de vârstă.
Spania a anunțat echipă care va jucă cu Canada în această tomana, în mare parte similară cu echipă care a avut un rezultat strâns cu Tonga toamnă trecută. Din 26 de jucători, numai 4 sunt născuți în Spania, restul fiind jucători care evoluleaza, au evoluat, s-au născut ori s-au format în Franța sau alte țări. E o performanta rara, trebuie sa recunoastem insa scopul scuza mijloacele.
De reținut că probabil pentru meciul de anul viitor de la Madrid, acești jucători vor fi probabil prezenți iar acel meci contează pentru calificarea la Cupă Mondială, fiind probabil cel mai greu și cel mai important meci din primăvară lui 2018 si fara indoiala ca spaniolii considera ca se pot califica, fie direct fie dupa meciurile de baraj.
Canada a jucat un prim meci din seria testelor din noiembrie contra Maori All Blacks terminat cu 9 – 51 în favoarea neo-zeelandezilor. Meciul poate fi vizualizat aici:
Repriza 1 Repriza 2 Rezumat video
Nu e mare lucru de remarcat în jocul canadienilor, fiind foarte vizibilă diferență de experiență și știință a jocului, Maori fiind o echipă foarte inteligență și orice mică greșeală împotrivă lor i-a costat pe canadieni care au avut însă și mici motive să fie optimiști, nu prea multe însă atâta timp cât de pildă la primele două linii și mijlocași nu au soluții.
Ce este însă de remarcat e organizarea impecabilă a meciului, cu totul diferită față de meciul nostru din iunie care s-a jucat în spatele unui câmp cu porumb și asistentă record pentru această țara inregistrata la aceasta partida care cu siguranta le va mai garanta teste cu echipe Tier 1. Noi nu am primit un astfel de meci in afara Cupei Mondiale din 2006. Federatia Canadiana se pare totuși că a învățat din greșelile ultimilor ani și chiar dacă echipă nu prea au, măcar să puncteaza la capitolul imagine. Pe când vom vedea și la noi preocupări pentru ridicarea profiului internațional al rugbyului românesc? Degeaba avem rezultate dacă mulți nu vor să joace cu noi din cauza numărului mic de spectatori.
Samoa o duce rău, federația lor e aproape de faliment, sunt și mari probleme de corupție, favoritism și nepotism și englezii (de origine din insulele din Pacific) fac un gest frumos însă nu cred că poate ajută rugbyul samoan în general. Până nu își vor rezolvă problemele interne de corupție nimeni nu se înghesui să îi finanțeze iar banii sunt la sponsorii internationali pentru că țara e una săracă, nu-și permite milioane de dolari pentru echipa de rugby.
Câteva articole mai vechi despre situația rugbyului din Samoa, pentru a va face o idee, gasiti aici si aici.
Pare cunoscuta reteta? Seamănă cu se întâmplă pe la unele cluburi de juniori de la noi, care astăzi nu mai au echipe, incearca insa sa le ia de la altii dar au stadion și reprezentanții lor, deși au supervizat această distrugere și-au dat dovadă de incompetența sunt aleși în continuare prin tot felul de comitete și comisii.
Uitându-ne prin curțile omologilor noștri, FRR seamănă la comunicare cu serviciile de informații, aflăm totul în stil minimal, cu picătură, în articole sumare postate pe site-ul cu interfață de blog sau prin conferințe de presă de 10 minute. Bunăoară nu se știe mai nimic despre noul antrenor sud-african al lotului U20 și știrea a fost data în premieră de un site din Cluj-Napoca în urmă cu câteva luni, la prima convocare a lotului și exemple ar mai fi însă mă opresc aici pentru că e doar luni.
Deși jucătorii, antrenorii și conducerea își fac bine datoria și echipă națională joacă mult peste posibilitățile campionatului intern, deși se organizează din nou acțiuni menite să crească aria de selecție și să ajute jucătorii să se dezvolte, capitol unde Federația punctează convingător și avem și rezultate bune în meciurile internaționale în urmă acestor inițiative, se pare că suntem în urmă la capitolul relații internaționale, nu obținem meciuri puternice, nu avem vizibilitate, nu ne cerem drepturile așa că vom aștepta să aflăm cu cine jucăm în ferestrele din iunie și noiembrie cu post, rugăciune și acatiste. Pentru că de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Or poate vom fi contraziși în curând...
joi, 2 noiembrie 2017
Schimbari de ultima ora in lotul Manu Samoa.
În urma accidentărilor, au fost operate câteva schimbări în lotul Manu Samoa care va face deplasarea la București pentru meciul din 18 Noiembrie 2017
Veteranul Kahn Fotuali'i și un alt demi, Auvasa Faleali'i (Nevers FRA) nu vor mai face deplasarea în emisferă nordică cu lotul echipei ceea ce va da ocazia sa se remarce înlocuitorilor lor, Pele Cowley și Dwayne Polataivao, ambii legitimati la cluburi din Nouă Zeelandă.
Un alt veteran care va lipsi este Logovii Mulipola (Leicester Tigers), acesta fiind înlocuit de Howard Sililoto (Northland, NZ) care probabil va debuta în unul dintre cele trei meciuri pe care Samoa le va jucă în această toamnă.
Nu să fost stabilit încă înlocuitorul pentru pilierul lui Stade Français, Paul Alo-Emile.
În această toamnă Samoa va jucăm împotrivă Scoției (11 noiembrie), României (18 noiembrie) și Angliei (25 noiembrie).
Veteranul Kahn Fotuali'i și un alt demi, Auvasa Faleali'i (Nevers FRA) nu vor mai face deplasarea în emisferă nordică cu lotul echipei ceea ce va da ocazia sa se remarce înlocuitorilor lor, Pele Cowley și Dwayne Polataivao, ambii legitimati la cluburi din Nouă Zeelandă.
Un alt veteran care va lipsi este Logovii Mulipola (Leicester Tigers), acesta fiind înlocuit de Howard Sililoto (Northland, NZ) care probabil va debuta în unul dintre cele trei meciuri pe care Samoa le va jucă în această toamnă.
Nu să fost stabilit încă înlocuitorul pentru pilierul lui Stade Français, Paul Alo-Emile.
În această toamnă Samoa va jucăm împotrivă Scoției (11 noiembrie), României (18 noiembrie) și Angliei (25 noiembrie).
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Quo vadis Stejari?
O sa intru direct in subiect, fara menajamente. Principalii vinovati de infrangerea cu Rusia sunt jucatorii, banca tehnica mai putin. Nu exi...
-
Stejarii vor intalni Samoa pe 18 Noiembrie 2017 de pe Arcul de Triumf si acesta este lotul anuntat de Samoa: Pilieri: Jordan Lay (Mit...
-
Zilele astea se discută în continuare meciul cu Spania și este de înțeles, a fost un șoc dureros pentru toți. Mi-este greu să analizez mec...
-
De ceva vreme am început să urmăresc mai indeaproabe Divizia Națională de Seniori după ce mi-a atras atenția victoria Bucovinei Suceava de s...