Încep astăzi un șir de poștări periodice despre ce mai fac alte națiuni Tier 2 din rugbyul mondial, în primul rând pentru că sunt foarte multe surse despre Tier 1, inclusiv site-ul FRR care face cronici la meciuri din The Championship sau 6 Nations unde nu sunt deloc români implicati și prea puține surse interne despre ceea ce se mai întâmplă în națiunile direct concurente cu noi din Tier 2.
Portugalia are mare grijă de echipele de juniori după ce a ajuns în finală U20 World Trophy fiind învinsă cu strâns de Japonia care s-a întors în eșalonul de elită, World Cup
Reamintim ca Portugalia U20 a câștigat entuziasmant turneul U20 European Trophy 2017 organizat la București, etalând un rugby complet, cursiv, foarte tehnic si fără a avea mari individualități in lot, bazat pe circulația rapidă a balonului. Ce au făcut juniorii nostri nu prea dorim să ne aducem aminte.
Și iată că portughezii deja se gândesc la generațiile următoare ai au organizat un meci cu o selecționată U 18 din Irlanda pe care l-au pierdut ce-i drept cu 46-12 dar care probabil a fost o bună experiență pentru tinerii jucatori portughezi. Între timp, echipă U18 a României face cantonamente sub comandă unor antrenori care au contabilizat destule eșecuri la acest nivel. Cu cine joacă meciuri de pregătire nu știm.
Georgia este țara unde Federația de specialitate are un dialog real cu suporterii. Președintele federației locale, Gocha Svanidze si Bacho Khurtsidze, directorul sportive al Academiei Naționale de Rugby a Georgiei s-au întâlnit cu suporterii și au răspuns timp de 3 ore întrebărilor. Cât durează conferințele de presă ale FRR? 10 minute maxim.
S-a discutat pe marginea mai multor subiecte, de la programul meciurilor de la Cupă Mondială din Japonia și terminând cu situația echipelor de junior. Bref, noutățile ar fi următoarele:
- Vor prelungi contractul actualei echipe tehnice a Lelos, Milton Haig, Richard Graham, Brad Harris și Levan Maisashvili , urmând să adauge staffului și sunt discuții pentru a aduce un specialist de nivel internațional specializat pe un anumit aspect al jocului.
- A fost prezentat și noul medic al lotului, care dorește dezvoltarea medicinei sportive, fiind conștienți că vor trebui să dezvolte acest departament pentru a reuși să egaleze performanțele echipelor de Tier 1.
- Unul din jucătorii sub 20 de ani se va antrena la o academie din Irlanda.
- Turneul U20 premergător Cupei Mondiale U20, la care ar fi urmat să participe și România alături de naționalele U20 ale țărilor din 6 Nations nu va mai avea loc însă Georgia U20 va juca meciuri de pregătire în Anglia sau Țara Galilor, unde se va pregăti o săptămâna, va jucă cu Franța U20 și este posibil să efectueze un țur în Africa de Sud în mai 2018.
- În privință testelor Lelos, vor juca în iunie 2016 cu Japonia și echipe din insulele din Pacific (nestabilite încă) iar în noiembrie 2018 vor jucă acasă cu echipe din Pacific (nestabilite încă) și Italia. În Mai 2018 s-ar putea că Lelos să găzduiască o echipă surpriză, mă gândesc că sunt Barbarii Francezi.
- La academiile de juniori georgiene ținerii sunt educați și prin alte metode adică bilete la teatru, cărți și se încurajează obținerea de rezultate școlare cât mai bune. Adică educație nu circul de pe margine oferit de mulți antrenori români de la categoriile de vârstă.
Spania a anunțat echipă care va jucă cu Canada în această tomana, în mare parte similară cu echipă care a avut un rezultat strâns cu Tonga toamnă trecută. Din 26 de jucători, numai 4 sunt născuți în Spania, restul fiind jucători care evoluleaza, au evoluat, s-au născut ori s-au format în Franța sau alte țări. E o performanta rara, trebuie sa recunoastem insa scopul scuza mijloacele.
De reținut că probabil pentru meciul de anul viitor de la Madrid, acești jucători vor fi probabil prezenți iar acel meci contează pentru calificarea la Cupă Mondială, fiind probabil cel mai greu și cel mai important meci din primăvară lui 2018 si fara indoiala ca spaniolii considera ca se pot califica, fie direct fie dupa meciurile de baraj.
Canada a jucat un prim meci din seria testelor din noiembrie contra Maori All Blacks terminat cu 9 – 51 în favoarea neo-zeelandezilor. Meciul poate fi vizualizat aici:
Repriza 1 Repriza 2 Rezumat video
Nu e mare lucru de remarcat în jocul canadienilor, fiind foarte vizibilă diferență de experiență și știință a jocului, Maori fiind o echipă foarte inteligență și orice mică greșeală împotrivă lor i-a costat pe canadieni care au avut însă și mici motive să fie optimiști, nu prea multe însă atâta timp cât de pildă la primele două linii și mijlocași nu au soluții.
Ce este însă de remarcat e organizarea impecabilă a meciului, cu totul diferită față de meciul nostru din iunie care s-a jucat în spatele unui câmp cu porumb și asistentă record pentru această țara inregistrata la aceasta partida care cu siguranta le va mai garanta teste cu echipe Tier 1. Noi nu am primit un astfel de meci in afara Cupei Mondiale din 2006. Federatia Canadiana se pare totuși că a învățat din greșelile ultimilor ani și chiar dacă echipă nu prea au, măcar să puncteaza la capitolul imagine. Pe când vom vedea și la noi preocupări pentru ridicarea profiului internațional al rugbyului românesc? Degeaba avem rezultate dacă mulți nu vor să joace cu noi din cauza numărului mic de spectatori.
Samoa o duce rău, federația lor e aproape de faliment, sunt și mari probleme de corupție, favoritism și nepotism și englezii (de origine din insulele din Pacific) fac un gest frumos însă nu cred că poate ajută rugbyul samoan în general. Până nu își vor rezolvă problemele interne de corupție nimeni nu se înghesui să îi finanțeze iar banii sunt la sponsorii internationali pentru că țara e una săracă, nu-și permite milioane de dolari pentru echipa de rugby.
Câteva articole mai vechi despre situația rugbyului din Samoa, pentru a va face o idee, gasiti aici si aici.
Pare cunoscuta reteta? Seamănă cu se întâmplă pe la unele cluburi de juniori de la noi, care astăzi nu mai au echipe, incearca insa sa le ia de la altii dar au stadion și reprezentanții lor, deși au supervizat această distrugere și-au dat dovadă de incompetența sunt aleși în continuare prin tot felul de comitete și comisii.
Uitându-ne prin curțile omologilor noștri, FRR seamănă la comunicare cu serviciile de informații, aflăm totul în stil minimal, cu picătură, în articole sumare postate pe site-ul cu interfață de blog sau prin conferințe de presă de 10 minute. Bunăoară nu se știe mai nimic despre noul antrenor sud-african al lotului U20 și știrea a fost data în premieră de un site din Cluj-Napoca în urmă cu câteva luni, la prima convocare a lotului și exemple ar mai fi însă mă opresc aici pentru că e doar luni.
Deși jucătorii, antrenorii și conducerea își fac bine datoria și echipă națională joacă mult peste posibilitățile campionatului intern, deși se organizează din nou acțiuni menite să crească aria de selecție și să ajute jucătorii să se dezvolte, capitol unde Federația punctează convingător și avem și rezultate bune în meciurile internaționale în urmă acestor inițiative, se pare că suntem în urmă la capitolul relații internaționale, nu obținem meciuri puternice, nu avem vizibilitate, nu ne cerem drepturile așa că vom aștepta să aflăm cu cine jucăm în ferestrele din iunie și noiembrie cu post, rugăciune și acatiste. Pentru că de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Or poate vom fi contraziși în curând...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Quo vadis Stejari?
O sa intru direct in subiect, fara menajamente. Principalii vinovati de infrangerea cu Rusia sunt jucatorii, banca tehnica mai putin. Nu exi...
-
Stejarii vor intalni Samoa pe 18 Noiembrie 2017 de pe Arcul de Triumf si acesta este lotul anuntat de Samoa: Pilieri: Jordan Lay (Mit...
-
Zilele astea se discută în continuare meciul cu Spania și este de înțeles, a fost un șoc dureros pentru toți. Mi-este greu să analizez mec...
-
De ceva vreme am început să urmăresc mai indeaproabe Divizia Națională de Seniori după ce mi-a atras atenția victoria Bucovinei Suceava de s...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu